Τουλάχιστον τέσσεριςδράστες βλέπουν έκπληκτοι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ στα δεκάδες βίντεο της βομβιστικής επίθεσης, το πρωί της Κυριακής, στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών, ίσως στηντοποθέτηση βόμβας – περιείχε ΑΝΦΟ, ζελατοδυναμίτιδα μέσα σε χύτρα ταχύτητος – συμμετείχαν για λόγους «κάλυψης» έξι ή επτά άτομα τα οποία πιθανότατα ήταν όλα οπλισμένα. Οπως προκύπτει από την αρχική εξέταση του οπτικού υλικού οι δράστες φορούσαν καπέλα τζόκεϊ και σκούφους. Εικάζεται πως ένα από τα άτομα είναι γυναίκα.

Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διερευνούν αν ανάμεσα στους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο ήταν δύο ή τρίαάτομα που συμμετείχαν στην αιματηρή ληστεία της Πάρου το περασμένο καλοκαίρι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη επίθεση συμμετείχαν νέα ή ασύλληπτα μέλη που σχετίζονται με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που μπορεί ωστόσο να εμφανισθούν με νέο όνομα.

Μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ σημείωναν την Κυριακή το βράδυ, ότι οι κινήσεις των δραστών έμοιαζαν ιδιαίτερα με τις κινήσειςπολλών ατόμων που συμμετείχαν σε βομβιστικές επιθέσεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», πριν από δύο χρόνια, στην πλατεία Συντάγματος ή στην Εθνική Ασφαλιστική στην λεωφόρο Συγγρού.

Σχεδόν όλοι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις επιθέσεις έχουν συλληφθεί. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλούν «για μια νέα προσπάθεια των ιδρυτών της »Συνωμοσίας» για τη δημιουργία μίας ακόμη γενιάς ένοπλης δράσης, μιας νέας ομάδας »μωρών της τρομοκρατίας»». Υποδεικνύουν πάλι τον ίδιο τρόπο κατασκευής βομβών σε χύτρες ταχύτητος και τον ίδιο τρόπο δράσης, αλληλοκάλυψης κλπ. Η χύτρα ταχύτητος είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», που μετεξελίχθηκε σε «Ενέδρα», τα μέλη της οποίας είναι ασύλληπτα και όπως φαίνεται ίσως μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους.

«Ετσι όπως βλέπουμε στην πορεία δεν θα εκπλαγούμε να δούμε πάλι δέματα βόμβες! Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν επικίνδυνη φάρσα», λένε.

Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ διερευνά το ενδεχόμενο στη βομβιστική επίθεση στο Mall να συμμετείχαν και μέλη οργανώσεων που προχωρούσαν μέχρι τώρα σε εμπρηστικές επιθέσεις.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ βλέπουνπέντε ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν «Συνωμοσία»ή μια διάδοχη οργάνωση, με τουςίδιους καθοδηγητές πίσω από τη βόμβα στο Mall.

Πρώτον:τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έγιναν στα ίδια ΜΜΕ.

Δεύτερον: Οτι η βόμβα ήταν σε χύτρα ταχύτητος που χρησιμοποιείτο από μέλη της «Συνωμοσίας», την περίοδο 2008-2010. Οταν η ΕΛ.ΑΣ ανακάλυψε, το φθινόπωρο του 2009, την πρώτη γιάφκα της «Συνωμοσίας» στο Χαλάνδρι είχε εντοπίσει αποδείξεις αγορών των χυτρών από πολυκατάστημα της Αθήνας και η περαιτέρω έρευνα οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης στον αγοραστή τους.

Τρίτον: ότι η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού με οκτώ εννιάβολτες μπαταρίες, δυο μπουτόν κ.λ.π παραπέμπουν στους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν οι «Πυρήνες».

Τέταρτον: από τη συγκριτική ανάλυση των βίντεο στο Mall και στις παλιότερες ενέργειες τηςοργάνωσης αυτής.

Πέμπτον: Σε πολλές προκηρύξεις της «Συνωμοσίας» υπήρχαν συνεχείς αναφορές στον καταναλωτισμό των Ελλήνων αλλά και στην «ασυδοσία των πολυεθνικών επιχειρήσεων».

Εκείνο που αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ο τρόπος άφιξης ή διαφυγής των δραστών. Δεν αποκλείουν να έφτασαν ή να έφυγαν στο σημείο με συρμούς του ΗΣΑΠ ή του Προαστιακού, όπως εξάλλου είχαν πράξει μέλη της «Συνωμοσίας» στη βομβιστική επίθεση στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, στο Πεδίον του Αρεως το 2009.

Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αναζητούν στοιχεία για το πώς και από πού προμηθεύτηκαν εκρηκτικά, πού είναι η γιάφκα τους και πώς μπόρεσαν νααποκτήσουν τέτοια μαζικότητα κι επιχειρησιακές δυνατότητες παρότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε σε στενό κλοιό τα μέλη της «Συνωμοσίας».

Τέλος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν το σενάριο οι δράστες της επίθεσης στα γραφεία τηςλεωφόρου Συγγρού να είναι μέλη άλλης οργάνωσης που, όπως είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν, να προχωρούν σε «δίδυμες», κοντινές χρονικά, επιθέσεις όπως με αυτή που έγινε στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου.

Κανονικά λειτουργεί το Mall από την Κυριακή το βράδυ

Κανονικά λειτουργεί από την Κυριακή στις 10.30 το βράδυ, το εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εμπορικού κέντρου, ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές όλες οι προβλεπόμενες έρευνες και διαδικασίες, που αφορούσαν στον άμεσο χειρισμό του συμβάντος.

Τα δύο μέλη της υπηρεσίας ασφάλειας που τραυματίστηκαν ελαφρά, έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που συνδέουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις με την αποκατάσταση της νομιμότητας σε καταλήψεις κτιρίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:

Σε κάθε Δημοκρατία προέχει η εφαρμογή του νόμου. Και σε αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους. Είναι αδιανόητο να συνδέεται η εφαρμογή του νόμου με τρομοκρατικές επιθέσεις.