Σε συμφωνία για το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που προέκυψε από το διαχωρισμό σε «καλό» και «κακό» του παλαιού πιστωτικού ιδρύματος, κατέληξαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι εργαζόμενοι της τράπεζας και η διοίκησή της.

Όπως είχε νωρίτερα μεταδώσει «Το Βήμα» η πρόταση που αποδέχθηκε η τρόικα και κατατέθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, περιλαμβάνει μεσοσταθμικές περικοπές στους μισθούς κατά 30% ως αντιστάθμισμα για να μην γίνει καμία απόλυση.

Στο πλαίσιο αυτό, το εύρος των μειώσεων διαμορφώνεται από 10% για τους χαμηλόμισθους και θα φθάνει έως και το 50% για τους πολύ υψηλά αμειβόμενους.

Με βάση την επίπτωση που θα έχουν οι μειώσεις αυτές στο λειτουργικό κόστος, θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από επίμονο και ουσιαστικό διάλογο η διοίκηση του ΤΤ και ο Σύλλογος των εργαζομένων κατέληξαν στα ακόλουθα:

1) Διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας και όλο το προσωπικό θα προσληφθεί από την εταιρεία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε».

2) Το συνολικό μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε ποσοστό 30% και κατά την υλοποίηση της ενέργειας αυτής θα εφαρμοσθεί ως βάση η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ, θα ληφθεί πρόνοια να προστατευτούν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και πριν την υλοποίηση θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

3) Θα προταθεί αρμοδίως πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης υπαλλήλων δια μέσου προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού θα συνδιαμορφώσει τη τελική μεταβολή του μισθολογικού κόστους.