Την εμφάνιση του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ζήτησε την Τετάρτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Σημειώνεται ότι ο Τσάβες δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως τις τελευταίες 5 εβδομάδες, μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση όγκου.

Πάντως, η υπογραφή του Τσάβες εντοπίστηκε, την Τετάρτη, στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, ορίζοντας τον νέο υπουργό Εξωτερικών.

«Εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να υπογράφει διατάγματα, τον καλώ να εμφανιστεί δημοσίως και να μιλήσει στο λαό της Βενεζουέλας», είπε σε δηλώσεις του ο Καπρίλες. «Θα πρέπει να μας εξηγήσει τι συμβαίνει στην κυβέρνηση, γιατί πλέον στη χώρα επικρατεί η κακοδιοίκηση».

Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η υγεία του Τσάβες, ο οποίος είναι 58 ετών, έχει παρουσιάσει σταθερή βελτίωση παρά την εύθραυστη κατάστασή του.

Μεγάλος, πάντως, είναι ο αριθμός των πολιτών που πιστεύει ότι ο Τσάβες βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής του και δεν θα καταφέρει να αναρρώσει πλήρως προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα προέδρου.

Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του Τσάβες, προβλέπεται να διεξαχθούν νέες εκλογές και κατά πάσα πιθανότητα ο Καπρίλες θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Κύριος αντίπαλός του θα είναι ο διάδοχος του Τσάβες, ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο.