Οι Συνθετικοί, η πρωτοποριακή synth μπάντα, δημιουργήθηκε το 1985 από τους Αποστόλη «Λοβέρδο» Αυγερινό (στίχοι, σύνθεση, φωνή, κιθάρα), τον Διονύση Αυγερινό (σύνθεση, φωνή, πλήκτρα) και τον Δημοσθένη Τσανέτογλου (computers). Το 1990 κυκλοφόρησαν το πρώτο ομώνυμο LP «ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ». Περιείχε 9 τραγούδια. Το 1993 διαλύθηκαν. Ωστόσο, είχαν δημιουργήσει και ένα νέο κύκλο τραγουδιών που δεν ηχογραφήθηκε λόγω της διάλυσης. Κατόπιν οι Αποστόλης και Διονύσης ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν με το όνομα «Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός» δύο CD με τίτλους «ΦΩΤΑ ΜΟΥ, ΗΛΙΕ ΜΟΥ» και ‘»ΗΛΕΚΤΡΟΝ». Το 2010 αποφάσισαν να επανασυνδεθούν σαν ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ, να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν το παγωμένο άλμπουμ της περιόδου 90-93 σε CD. O τίτλος του: «ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ». Ο λόγος της επανασύνδεσης ήταν το ενδιαφέρον μίας μερίδας κοινού για το πρώτο LP που διαδόθηκε κυρίως μέσω του Internet, αποδίδοντας στην μπάντα cult status. Σήμερα συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις γιατί τους αρέσει να έρχονται σε επαφή με το κοινό τους. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου θα εμφανιστούν ζωντανά στη σκηνή του SIX D.O.G.S. και είναι έτοιμη και γεμάτη ενέργεια για αυτή τους την εμφάνιση. Τα vintage πλήκτρα θα μπερδευτούν με τα παραδοσιακά drum machines και τα σκοτεινά φωνητικά θα δώσουν το πάτημα για τη δημιουργία ενός minimal και απόκοσμου σκηνικού. Για αυτή τους την εμφάνιση και για πολλά άλλα μιλάνε στο BHmagazino.
Πως διαλέξατε το όνομα σας; Το όνομα Συνθετικοί βγήκε από τους συνθετητές που είναι η ελληνική ονομασία των synthesizers. Επίσης σκεφτήκαμε ότι τα πάντα στην φύση είναι προϊόντα σύνθεσης όπως και η μουσική άλλωστε.
Πόσο δύσκολο ήταν τόσα χρόνια πριν να κυκλοφορήσετε μόνοι σας το άλμπουμ; Αρκετά δύσκολο γιατί το κόστος της παραγωγής ήταν μεγάλο. Δεν υπήρχε τότε η ψηφιακή τεχνολογία που είναι αλήθεια ότι έχει ρίξει σημαντικά το κόστος.
Ποιες είναι οι μεγάλες διαφορές της μουσικής που παίζατε τότε με αυτό που κάνετε σήμερα; Τώρα είναι πιο εύκολο; Η διαφορά είναι ότι με τα χρόνια έχει αναπτυχθεί η τεχνική μας στη μουσική και την παραγωγή του ήχου. Τώρα όσον αφορά αν είναι τώρα πιο εύκολο, θα έλεγα όχι επειδή συνεχώς θέλουμε να παράγουμε νέα πράγματα και αυτό έχει μια δυσκολία. Χρειάζεται πάντα μια πρωτόλεια έμπνευση. Και η έμπνευση είναι προϊόν ασυνειδήτων καταστάσεων.
Πως ήταν η μουσική Αθήνα την περίοδο που πρωτοξεκινούσατε; Τι μουσική ακούγατε; Που βγαίνατε; Τα μουσικά σχήματα δεν ήταν πολλά όπως σήμερα, και τα μαγαζιά που είχαν ζωντανή μουσική ήταν λίγα ( Αν Club, MAD, Rock Palais κλπ ). Οι μουσικές τάσεις αντίθετα ήταν ποικίλες. Ολα αυτά σε σχέση με την ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Κατά τα άλλα τότε άρχισε και ο εκφυλισμός του λαϊκού τραγουδιού (βλέπε σκυλάδικο και pop σκυλάδικο). Τώρα, η μουσική που ακούγαμε ήταν της εποχής μας, δηλαδή punk, new wave, electro αλλά και πολύ rock από 70’s και 60’s (Beatles, Led Zeppelin, Rolling Stones, Queen κλπ). Ακούγαμε όμως και καλή Ελληνική μουσική (Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Λοίζο κλπ) και ρεμπέτικο. Συχνάζαμε στα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια ήταν ένας χώρος που σύχναζαν κάποια άτομα με έντονη προσωπικότητα, μέσα σε αυτούς ήταν πολλοί μουσικοί, ηθοποιοί, ποιητές κλπ. Από τις επαφές μας μ’ αυτούς τους ανθρώπους επηρεάστηκε η σκέψη μας και κατά συνέπεια η έκφραση μας στη μουσική (από γνωστούς, αναφέρω χαρακτηριστικά τον Νικόλα τον Ασιμο, τον Παύλο Σιδηροπουλο και την Κατερίνα Γώγου). Επίσης δυο χαρακτηριστικοί εκφραστές των Εξαρχείων ήταν ο hippy Ασίλ Μανόλο και ο punk Μανόλης Κομήτης. Απ’ όσους αναφέραμε μόνο ο Ασίλ Μανόλο ζει και εμείς για την ώρα!
Γιατί διαλυθήκατε το 1993; Γιατί επανενωθήκατε; Διαλυθήκαμε γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την μουσική μας και επανενωθήκαμε για τον αντίθετο λόγο. Βέβαια την μουσική την φτιάχνουμε και την φτιάχναμε για την προσωπική μας ευχαρίστηση (γιατί ουσιαστικά δεν σταματήσαμε ποτέ να παράγουμε μουσική), αλλά δεν είχαμε χώρους για live (λόγω μη προσέλευσης κοινού), και οι δίσκοι μας είχαν μείνει απούλητοι και παρατημένοι στα ράφια των δισκοπωλείων. Ετσι αν και το δεύτερο μας album ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΦΙΑΛΤΕΣ είχε ολοκληρωθεί το ’93 τα παρατήσαμε (το album αυτό το ηχογραφήσαμε 17 χρόνια μετά).
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου την τελευταία τριετία που δίνετε πάλι συναυλίες; Πολύ θερμή, υπάρχει μια μερίδα κόσμου που αγαπάει την μουσική μας και νιώθουμε γι’ αυτό ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι (έχει ο καιρός γυρίσματα και όχι μόνο προς το κακό που είναι το σύνηθες).
Πόσο διαφορετικός σας ακούγεται σήμερα ο πρώτος σας δίσκος; Σαν συντελεστές του δίσκου δεν μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί στην κρίση μας. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι πολύς νέος κόσμος (άτομα δηλαδή που δεν είχαν καν γεννηθεί όταν τον φτιάχναμε) τον θεωρεί επίκαιρο.
Η ελληνική μουσική σκηνή του σήμερα πως σας φαίνεται; Τα περισσότερα πράγματα που προβάλλονται από το star system είναι σκουπίδια. Στην ανεξάρτητη σκηνή υπάρχουν ενδιαφέροντα και καλά πράγματα .
Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας; Είμαστε στη μίξη του τρίτου μας album που λέγεται «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ».

Oι Συνθετικοί εμφανίζονται στο SIX D.O.G.S. το Σάββατο 19 Ιανουαρίου. Ωρα έναρξης: 21.30. Είσοδος 7 ευρώ.