Η «έξυπνη και συνετή» δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με τις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Όλι Ρεν, το μείγμα πολιτικής που θα πρέπει να συνεχιστεί το 2013 στην ΕΕ προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και προσέλκυση στοχευμένων και παραγωγικών επενδύσεων.

Την άποψη αυτή εξέφρασε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο κ. Ρεν, μιλώντας στη γνωστή δεξαμενή σκέψης, European Policy Center (EPC), με θέμα «Αναμορφώνοντας την Ευρώπη και Νικώντας την Κρίση».

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι το 2012 ήταν χρονιά κρίσης για την ΕΕ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι έγιναν βήματα προόδου και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις που διασφαλίζουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά το 2013, τόνισε ότι παρόλο που διαφαίνεται βελτίωση του κλίματος, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει αδύναμη και οι μήνες που ακολουθούν είναι δύσκολοι.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατοι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης δείχνουν σημάδια σταθερότητας και μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών και τόνισε ότι εντός 2013 η Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή προς το τέλος του έτους.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ρεν τόνισε ότι για να ανακάμψει η Ευρωζώνη θα πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η ανάκαμψη είναι καθ’ οδόν», φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και την σταδιακή ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περασμένης δεκαετίας στην Ελλάδα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην ανάκαμψη πρέπει να συμβάλουν και οι χώρες με πλεόνασμα, όπως η Γερμανία, η οποία θα πρέπει να ανοίξει την αγορά υπηρεσιών της και να αυξήσει τους μισθούς της.

Επιπλέον, ο επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι προσέλκυσης «παραγωγικών» επενδύσεων, να δοθεί μεγαλύτερη πρόσβαση στις ΜΜΕ για χρηματοδότηση, να συνεχιστεί η εμβάθυνση της ΟΝΕ και κυρίως να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην ΕΕ που έφτασε το 11,8%, ενώ σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά».

Ερωτηθείς για την Κύπρο, δήλωσε ότι η οριστικοποίηση του κυπριακού μνημονίου θα γίνει εν ευθέτω χρόνω.

Ο επίτροπος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Λευκωσία ήδη εφαρμόζει το προκαταρκτικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη.

Επέμεινε, ακόμη, στην ανάγκη εφαρμογής των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή για το ξέπλυμα του χρήματος και τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις της Κύπρου στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.