Σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ περιγράφει η πρόταση Μπραχίμι, του απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση, βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου στο οποίο έχει συμφωνήσει η διεθνής κοινότητα στη Γενεύη.

Ο Άσαντ «σίγουρα δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν την κυβέρνηση» ανέφερε ο διπλωμάτης το βράδυ της Τετάρτης από το Κάιρο, δείχνοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά την πόρτα εξόδου στον Σύρο πρόεδρο.

Το σχέδιο της Γενεύης, τόνισε ο Λαχντάρ Μπραχίμι, «παραμένει η βάση για λύση στη Συρία». «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, και η λύση δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2014, πρέπει να έρθει το 2013» υπογράμμισε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στο πρόσφατο τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή, στην κατάμεστη αίθουσα της Όπερας της Δαμασκού και υπό τα χειροκροτήματα υποστηρικτών του, ο Άσαντ συνέχισε να μην αρθρώνει καν το ενδεχόμενο αποχώρησής του -την στιγμή που ο εμφύλιος κρατά πάνω από 20 μήνες.

Το μόνο που έκανε ο Άσαντ ήταν να μιλήσει για «συνέδριο συμφιλίωσης με όποιον δεν έχει προδώσει τη Συρία», έχοντας προηγούμενως αποκλείσει «τους εγκληματίες που έχουν πάρει τα όπλα» μιλώντας για «μαριονέτες της Δύσης, με τις οποίες δεν συνομιλεί».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου χαρακτήρισε «ανυποχώρητο» τον Άσαντ, όπως εμφανίστηκε στο διάγγελμα, λέγοντας πως «περιόρισε την πρωτοβουλία του αποκλείοντας ορισμένα μέρη» της διαμάχης.

Ο Μπραχίμι ανέφερε ότι ο Άσαντ και η αντιπολίτευση πρέπει να αποδεχθούν τους όρους του σχεδίου της Γενεύης και να τους εφαρμόσουν -ανάμεσα στους οποίους «φυσικά και συγκαταλέγεται η εκεχειρία», όπως τόνισε. Ο διπλωμάτης θα βρεθεί ξανά στη Γενεύη, όπου και θα συναντηθεί με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Μπογκτάνοφ και Μπερνς αντίστοιχα.