«Είναι Μετόχιον, περιτοιχισμένον. Τετραγωνικώς γειτνιάζεται εκ της ιδίας Μονής. Εντός του Μετοχίου καλογρέζας Εις Ναός με δώδεκα κελλία. Ποσά κατά στρέμματα 2. Τα τρία κελλία θολωτά, τα δε τέσσερα σκεπασμένα εις κακήν κατάστασιν».

Αυτά αναφέρονται στην απογραφή του 1837 της Βασιλικής Διοικήσεως του Οθωνα για το Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης στην Καλογρέζα, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Κατ΄αρχάς έχει απομείνει μόνον η μικρή εκκλησία, το καθολικό της μονής δηλαδή, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου καθώς και ένα μικρό τμήμα του περιτοιχίσματος, η αυλόθυρα και μερικά κελιά.

Η κατάσταση όμως στην οποία έχουν περιέλθει είναι εξαιρετικά άσχημη γι΄ αυτό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την συντήρηση και την στερέωση των επικίνδυνων τμημάτων του μνημείου. Αλλωστε και στο εσωτερικό της εκκλησίας οι αγιογραφίες έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή.

Το Μετόχι ήταν παράρτημα του κεντρικού Μοναστηριού που είχε ιδρύσει η Αγία Φιλοθέη στην Αθήνα και στον 16ο αιώνα ήταν ένα τεράστιο κτήμα, που περιελάμβανε μεγάλο μέρος της σημερινής Φιλοθέης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κρύπτης της Αγίας Φιλοθέης.

Με τα χρόνια το κτήμα χωρίστηκε στα δύο από το δρόμο_ σημερινή οδός Καποδιστρίου _ έτσι τα δύο μνημεία βρέθηκαν στις εκατέρωθεν πλευρές του. Θεωρείται πάντως ότι η Κρύπτη επικοινωνούσε με το Μετόχι μέσω υπόγειας σήραγγας.

Σήμερα το Μετόχι είναι κηρυγμένο μνημείο, όχι όμως και ο περιβάλλων χώρος του, τον οποίο ο δήμος Αμαρουσίου έχει κηρύξει σε απαλλοτρίωση. Συνολικά πρόκειται για 2,5 στρέμματα, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτη, οποίος στο παρελθόν θέλησε να τα οικοδομήσει αλλά προσέκρουσε στην έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Απέναντι ακριβώς από το Μετόχι εξάλλου υπάρχει αίτημα για την εγκατάσταση μεγάλου σούπερ μάρκετ. Πέρα από την αποκατάσταση του μνημείου δηλαδή, υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία ενδεχομένως θα χρειαστεί να αποφασίσει το ΚΑΣ.