Επιστολή «έκπληξης και απορίας» απέστειλε η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013. Αιτία αποτέλεσε η πληροφορία ότι στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει «πνευματοκτόνο» διάταξη η οποία θα επιβάλλει σε όλους τους πνευματικούς δημιουργούς την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Αναλυτικά η επιστολή του νέου σωματείου εκδοτών και βιβλιοπωλών αναφέρει:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατεχόμαστε από έκπληξη και απορία εξαιτίας της πληροφορίας που έχουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο διάταξη η οποία θα επιβάλλει σε όλους τους πνευματικούς δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, επιμελητές εκδόσεων κτλ.), ακόμα και αν είναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι,για τις αμοιβές που λαμβάνουν την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αμοιβές αυτές κατά μέσο όρο είναι δυσανάλογα μικρότερες των επιβαρύνσεων για τουςπνευματικούς δημιουργούςστα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να απόσχουν από τέτοιες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην εκδίδονται σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται ποιητικές συλλογές, να μην εκδίδονται επιστημονικές μονογραφίες με ελάχιστη κίνηση, να μην έχει τη δυνατότητα ένας ειδικός επιστήμονας να κάνει μια φορά στη ζωή του μία επιμέλεια σε ένα έργο εντελώς εξειδικευμένου θέματος για το οποίο δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος, να μη γίνει μία δύσκολη μετάφραση ενός ειδικού έργου από έναν άνθρωπο για τον οποίο θα είναι ίσως το μόνο έργο της ζωής του, να μην μπορεί κάποιος να γράψει τα απομνημονεύματά του, να μην μπορεί κανείς να γράψει ένα βιβλίο για το χωριό του κτλ.

Το θεωρείτε αυτό σωστό; Παρακαλούμε να φροντίσετε να μην περιληφθούν τέτοιες πνευματοκτόνες διατάξεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιό σας. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας θυμίσουμε ότι, εάν η χώρα μας έχει φτάσει εδώ που βρίσκεται, αυτό οφείλεται στην έλλειψη παιδείας και πραγματικά ελεύθερου πνεύματος.
Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να αναβάλετε την ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης ώστε σε συνεργασία μαζί μας να βρούμε διατυπώσεις και ορισμούς οι οποίοι θα αποδώσουν το δίκαιο, το σωστό και το δημιουργικό.

Με την ελπίδα ότι το δίκαιο αίτημά μας θα εισακουστεί, διατελούμε με εκτίμηση».

Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο Αθανάσιο Ψυχογιό και τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (εκδόσεις Διόπτρα).