Ιδιαίτερα αρνητική υποδοχή επιφύλαξαν οι Αμερικανοί στο 113ο Κογκρέσο οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Οπως έδειξε δημοσκόπηση της USA Today μόλις το 18% των Αμερικανών έχουν εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που επέλεξαν, δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την εκτίμηση που είχαν τα μέλη του προηγούμενου Κογκρέσου.
Το υπόλοιπο 19% ωστόσο, δεν σημαίνει ότι εγκρίνει το έργο των βουλευτών και γερουσιαστών. Οπως εξηγούν οι αρμόδιοι της δημοσκόπησης, μόνο το 10% των μελών της Βουλής και το 14% των μελών της Γερουσίας χαίρουν εκτιμήσεως.
Μια άλλη δημοσκόπηση, αυτή του Κέντρου Λαϊκής Πολιτικής (ΡΡΡ) έδειξε πολύ χειρότερη εικόνα. Μόνο το 9% των Αμερικανών έχουν θετική γνώμη για τους εκλεκτούς του. Το 85% δεν κρύβει ότι είναι «βαθύτατα απογοητευμένο».
Οι 8 στους 10 Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι νομοθέτες τους κάνουν «μεγάλο κακό στη χώρα». Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικανοί και Ανεξάρτητοι «αποδοκιμάζουν το έργο και την όλη Πολιτεία» των βουλευτών τους – το 68% των Δημοκρατικών, το 87% των Ρεπουμπλικανών και το 79% των Ανεξάρτητων, αποκαλύπτει η δημοσκόπηση.
Είναι «αποθαρρυντικό και, από πλευρά πολιτικής, εξαιρετικά απογοητευτικό να διαπιστώνεις ότι οι εκλεκτοί του λαού, πρόσωπα που αναδείχθηκαν από μία ελεύθερη εκλογή (…) δεν έχουν το κύρος να νομοθετούν» σχολιάζουν οι αρμόδιοι της δημοσκόπησης.
Το γκάλοπ, έφερε επιπλέον στο φως και άλλα στοιχεία: μόνο το 52% των Αμερικανών ελπίζει ότι θα βελτιωθεί η πολιτική την ερχόμενη δεκαετία, ενώ σε ποσοστό 45% διατηρούν κυνική διάθεση απέναντι σε μια τέτοια ελπίδα. Πάντως, οι Δημοκρατικοί είναι πιο αισιόδοξοι – μέχρι 63% – ότι θα υπάρξει βελτίωση, ενώ στους Ρεπουμπλικανούς κυριαρχεί απαισιοδοξία – μόνο το 44% βλέπει «κάποια βελτίωση».