Συμπλοκές μεταξύ αντιπάλων ομάδων διαδηλωτών σημειώθηκαν έξω από τα γραφεία μιας εφημερίδας στη νότια πόλη Γκουναγκζού, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος υιοθετούν μια πιο σκληρή γραμμή εναντίον των δημοσιογράφων που αψηφούν την επίσημη λογοκρισία.

Πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα έξω από τα γραφεία της φιλελεύθερης επιθεώρησης Southern Weekly, η οποία πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες εναντίον του ελέγχου του Τύπου στην Γκουανγκντόνγκ, την πιο ευημερούσα και φιλελεύθερη κινεζική επαρχία, αλλά πολλοί δημοσιογράφοι είναι απρόθυμοι να κηρύξουν πλήρη απεργία.

Η Γκουανγκντόνγκ υπήρξε η κοιτίδα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες άρχισαν πριν από τρεις δεκαετίες και έδωσαν στην Κίνα την ώθηση για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Το πώς το κόμμα θα απαντήσει στη μάχη του εν λόγω εντύπου εναντίον της ανάμιξης των υπηρεσιών προπαγάνδας στην έκδοσή του, θα αποτελέσει ένα σημαντικό δείκτη για τις μεταρρυθμιστικές τάσεις του νέου ηγέτη του κόμματος Σι Τζινπίνγκ.

Οι συμπλοκές ξέσπασαν αφού υποστηρικτές της εβδομαδιαίας εφημερίδας, η οποία κυκλοφορεί τις Πέμπτες, αποδοκίμασαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κρατούσαν αφίσες του Προέδρου Μάο Τσετούνγκ και πανό στα οποία η Southern Weekly χαρακτηριζόταν «προδοτική εφημερίδα» επειδή αψηφά το κόμμα.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι πληρωμένοι από την κυβέρνηση ταραχοποιοί που διαστρεβλώνουν την αλήθεια με προπαγάνδα. Έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Δεκάδες αστυνομικοί χρειάστηκε να επέμβουν, παρόλο που επετράπη να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Η αντιπαράθεση στην επιθεώρηση Southern Weekly, η οποία θεωρείται ένας φάρος ανεξάρτητης και σε βάθος ενημέρωσης στο πολύ ελεγχόμενο τοπίο των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, κλιμακώθηκε σε εθνικό θέμα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και έχει προκαλέσει αιτήματα προς τη νέα ηγεσία για να εγγυηθεί την ελευθερία του Τύπου.

Το δράμα άρχισε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν δημοσιογράφοι της εφημερίδας κατηγόρησαν λογοκριτές ότι αντικατέστησαν την αρχική πρωτοχρονιάτικη επιστολή προς τους αναγνώστες, στην οποία διατυπωνόταν αίτημα για μια συνταγματική διακυβέρνηση, με ένα άλλο άρθρο που εγκωμίαζε τα επιτεύγματα του κόμματος.