«Ο πρώτος ένοχος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην πρόσφατη μνήμη της Ελλάδας δεν θα είναι ενδεχομένως ένας άφρονας κροίσος, αλλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών».

Με αυτήν τη -βαρύγδουπη- εικασία ξεκινάει το ρεπορτάζ του βρετανικού περιοδικού Economist, το οποίο φιλοξενεί στην έντυπη έκδοσή του, άρθρο για τον πρώην «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας και την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο Economist παραθέτει συνοπτικά τα στοιχεία εκείνα που επιβαρύνουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό προς τη Βουλή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

«Το 2010», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, «ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βασικός διαπραγματευτής του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έλαβε από την κυβέρνηση της Γαλλίας ένα CD με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων οι οποίοι διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία». Και συνεχίζει: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έπρεπε να είχε δώσει αμέσως τη «λίστα Λαγκάρντ» (όπως ονομάστηκε από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών), στην οικονομική αστυνομία».

Επιπλέον, γράφει: «Αντ’ αυτού, σύμφωνα με το παραπεμπτικό πόρισμα προς τη Βουλή (σσ. το οποίο αποκάλυψε ΤΟ ΒΗΜΑ), το κράτησε ο ίδιος. (Το συγκεκριμένο πόρισμα) αναφέρει ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα τριών μελών της οικογένειας του πριν μεταφέρει τη λίστα σε USΒ. Η έρευνα σταμάτησε: δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσαν ότι δεν έλαβαν ποτέ επίσημη εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου».

Αναφέρει επίσης ότι: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σήμερα αντιμέτωπος με τη διεξαγωγή πλήρους κοινοβουλευτικού ελέγχου, το ενδεχόμενο άρσης της ασυλίας του και δίκης για νόθευση εγγράφων και παράβαση καθήκοντος. Διεγράφη από το ΠαΣοΚ και αποκηρύχθηκε από το πρώην αφεντικό του, τον Γιώργο Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του ΠαΣοΚ. Ο ίδιος αρνείται ότι πείραξε το CD, ισχυριζόμενος ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος, από αυτούς που δεν εξασφάλισαν, ως όφειλαν, τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι της λίστας ήταν φοροφυγάδες».

Οπως το άρθρο συνεχίζει: «Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από κοινοβουλευτικό έλεγχο πρέπει να περάσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημερινός επικεφαλής του ΠαΣοΚ, ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε το USB στο συρτάρι του γραφείου του πάνω από έναν χρόνο προτού το στείλει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ζητώντας άλλο ένα αντίγραφο του δίσκου».

Επιπλέον, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Economist: «Τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα τα οποία διέρρευσαν σε περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν κατάλογος της σπουδασμένης στην Εσπερία επιχειρηματικής και επαγγελματικής ελίτ της Ελλάδας. Το νέο CD, στα χέρια σήμερα του οικονομικού Εισαγγελέα, περιλαμβάνει ονόματα της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου: της Ελένης Παπακωνσταντίνου, δικηγόρου εμπορικού δικαίου απόφοιτης του Χάρβαρντ και μέλους του ΤΑΙΠΕΔ, και του συζύγου της, με κοινό λογαριασμό ύψους 1,2 εκ. ευρώ, καθώς και του συζύγου της αδερφής της κυρίας Παπακωνσταντίνου, μεσίτη αγοράς όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό. Στις 2 Ιανουαρίου, η κυρία Παπακωνσταντίνου, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο, παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ».

Και το περιοδικό καταλήγει: «Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, άμεση τιμωρία των φοροφυγάδων, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία στη δίωξη. Οι συμπατριώτες του ωστόσο εκφράζουν σκεπτικισμό: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (σσ. την οποία παρουσίασε το ΒΗΜΑ της Κυριακής στις 30.12.2012) τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής».