Συχνά ο καινούργιος χρόνος είναι η αφορμή για να κάνουμε μια άτυπη αναδρομή σε αυτά που πέρασαν. Σπάνια είμαστε ευχαριστημένοι από τη χρονιά που έφυγε, σκεφτόμαστε τα κιλά που δεν χάσαμε, το χόμπι που αφήσαμε στη μέση και όλες τις αποφάσεις που δεν πήραμε. Καλό είναι να μην κατηγορεί κανείς τον εαυτό του, αλλά να κάνει μια καινούργια αρχή.

Aποτοξίνωση τώρα

ΟΚ, θέλεις να κάνεις δίαιτα. Εχεις πάρει τουλάχιστον δύο κιλά τις τελευταίες ημέρες. Προτού ξεκινήσεις δίαιτα, όμως, χρειάζεσαι μια καλή αποτοξίνωση. Οι γιατροί γκρινιάζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και ότι οι τοξίνες αποβάλλονται φυσικά από το σώμα με τον καιρό, αλλά μερικές φορές χρειάζονται δραστικά μέτρα για να ξεφουσκώσει κανείς, ειδικά όταν τρώει και πίνει σαν να μην υπάρχει αύριο για περίπου δύο εβδομάδες. Κυκλοφορούν άπειρες δίαιτες αποτοξίνωσης εκεί έξω – η περίφημη σούπα αποτοξίνωσης με το λάχανο, γνωστή και ως «The cabbage soup diet», την οποία πρέπει να ακολουθήσει κανείς για μία εβδομάδα, ή διάφοροι συνδυασμοί από φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι. Πάντως, ακόμη και τρεις ημέρες οποιασδήποτε detox δίαιτας είναι υπεραρκετές. Το βασικότερο όλων, όμως, είναι η κατανάλωση νερού – πρέπει να πίνει κανείς πάνω από ενάμισι λίτρο την ημέρα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.everydiet.org/detox_diet.htm

Ξεκίνησε την κηπουρική

Είτε έχεις ένα μπαλκόνι 2 x 3 μ. είτε έναν μικρό κηπάκο, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις μία από τις πιο αγχολυτικές ασχολίες στον πλανήτη Γη. Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, πάρε απλώς δύο-τρία ανθεκτικά φυτά σε γλάστρες, όπως η αγγελική, η δάφνη, τα γεράνια και η αλόη, και ένα ποτιστήρι, και σιγά σιγά θα δεις πόσο θα αλλάξει η ζωή σου. Αν, βέβαια, στοχεύεις σε κάτι πιο επαγγελματικό, προσφέρονται και εργαστήρια και μαθήματα κηπουρικής. Στην Αθήνα υπάρχουν τα μαθήματα κηπουρικής της Ανθοκομικής Εκθεσης Δήμου Κηφισιάς. Στη Θεσσαλονίκη το εργαστήρι «Φτιάχνω κήπο»: κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνει τέσσερα δίωρα μαθήματα, μία φορά την εβδομάδα – καθένας επιλέγει να παρακολουθήσει όσες ενότητες θέλει (www.ftiaxnokipo.gr).

Κάνε life coaching

To life coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία – δεν επικεντρώνεται στο παρελθόν ούτε προσφέρει έναν ώμο να ακουμπήσεις και να πεις τα προβλήματά σου. Ο σκοπός είναι να πετύχεις κάποιους στόχους και να μάθεις να τους διαχειρίζεσαι. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, συγκεκριμένα βήματα, και ο life coach είναι εκεί για να βεβαιωθεί ότι τα εκτελείς σωστά.

Γράψε ένα μυθιστόρημα (ή τελείωσέ το)

Μήπως πρέπει να σταματήσεις να αναβάλλεις συνεχώς εκείνο το μυθιστόρημα που ήθελες πάντοτε να γράψεις; Υπάρχουν άπειρα μαθήματα δημιουργικής γραφής (ακόμη και διαφήμιση για «Εργαστήριο για σύνταξη και ολοκλήρωση λογοτεχνικού πρότζεκτ» ανακαλύψαμε), οπότε δεν έχεις καμία δικαιολογία πλέον. Ξεχωρίζουν τα μαθήματα που προσφέρει το ΕΚΕΒΙ, το οποίο οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής (περιλαμβάνει τρεις ενότητες, διήγημα – μυθιστόρημα, ποίηση και παιδικό βιβλίο), διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και λογοτεχνικής μετάφρασης. Ο νέος κύκλος αρχίζει στα μέσα Ιανουαρίου σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μέσω e-learning (www.ekevi.gr). Σε περίπτωση που αναζητάτε κάτι ιδιαίτερο, η Αμάντα Μιχαλοπούλου προσφέρει το σεμινάριο δημιουργικής γραφής «Ζωή: Οδηγίες χρήσεως», στο Μουσείο Ηρακλειδών, από τις 11/1 ως την 1η Μαρτίου (τηλ. 210 3461 981, εσωτ. 201).

Τρέξε!

Τη δεκαετία του ’90 κοιτούσαμε με οίκτο τους τουρίστες να τρέχουν στην καυτή αθηναϊκή άσφαλτο. Το τζόγκινγκ ήταν μόδα για λίγους και εκλεκτούς. Αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως επίσης και η εικόνα της Αθήνας ως πόλης μη φιλικής για τρέξιμο. Χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέραμε εμείς τόσα χρόνια; Δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσεις με μαραθώνιο. (Πάντως, αν θέλεις να το κάνεις, από μαραθωνίους άλλο τίποτε (μόνο μέσα στο φθινόπωρο, οργανώθηκαν πέντε: We Run Athens, Αdidas Open Run, Spetses Mini Marathon, Ladies Run, Κλασικός Μαραθώνιος). Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το πάρκο της γειτονιάς σου. Αν έχεις smartphone, κατέβασε δωρεάν τα Nike+Running, ΜapMyRun ή το RunKeeper (μετρούν την απόσταση, τον χρόνο σου, τον ρυθμό σου ή καταγράφουν τις επιδόσεις σου – μερικές φορές, δίνουν τη δυνατότητα και να συγκριθείς με τους φίλους σου!).

Ξεκίνησε Hot Yoga

Αυτή τη χρονιά μη γραφτείς σε γυμναστήριο, ξεκίνησε κάτι καινούργιο που θα αλλάξει τελείως τη ζωή σου. Η Hot Yoga είναι μια σειρά από στάσεις γιόγκα που πραγματοποιούνται σε θερμαινόμενο δωμάτιο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 40°C, πάνω δηλαδή από τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ η υγρασία είναι γύρω στο 60%. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα καίει πολύ περισσότερες θερμίδες, αποβάλλονται οι τοξίνες, ενισχύεται η ελαστικότητα των μυών, ενώ πολλά είναι τα οφέλη για την υγεία (από τις αρθρώσεις μέχρι τη δυσπεψία). Ενδεικτικά, υπάρχουν στούντιο στο Ψυχικό, τηλ. 210 6756 770, και στη Γλυφάδα, τηλ. 210 9680 420, www.hot-yoga.gr

Γίνε μελισσοκόμος

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, που βρίσκεται στο καταπληκτικό κληροδότημα Συγγρού στα Ανάβρυτα, από τα 19 σεμινάρια που προσφέρουν κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο, εκείνο της Μελισσοκομίας εξαντλείται από την πρώτη κιόλας ημέρα των εγγραφών. Προσφέρουν επίσης Ανθοκομία, Κηποτεχνία, Εκτροφή Σαλιγκαριών, Αμπελουργία, Φυτοπροστασία, Συστήματα Αρδευσης, Βιολογική Γεωργία, Ανθοδετική, Ποτοποιία, Μεσογειακή Διατροφή, Καλλιέργεια Μανιταριών, Δενδροκομία, Ελαιοκομία, Λαχανοκομία. Αν ο στόχος σου είναι η επαφή με τη φύση, τώρα έχεις τη δυνατότητα να τη χαρείς. Το κόστος για 120 διδακτικές ώρες κυμαίνεται στα 110-250 ευρώ (www.ige.gr, τηλ. 210 8011 146).

Γίνε εθελοντής

Ζούμε σε εποχή έντονης κρίσης. Πολλοί από εμάς θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν ξέρουμε πώς ή από πού να πρωτοαρχίσουμε. Ακόμη και για βαθύτατα εγωκεντρικούς ανθρώπους, η προσφορά στον συνάνθρωπο μπορεί να είναι μεγάλη υπόθεση. Αξιόλογη δουλειά κάνει το «Μπορούμε», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Μπες στο boroume.gr για να δεις πώς θα προσφέρεις το περισσευούμενο φαγητό σου σε οικογένειες που το χρειάζονται. Σε περίπτωση που επιθυμείς να βοηθήσεις στη γειτονιά σου ή θέλεις να ψάξεις τι οργανώσεις υπάρχουν ανά κατηγορία (από φιλοζωικές δράσεις μέχρι συναντήσεις στην πόλη), υπάρχει πάντα ο χάρτης του human grid (www.humangrid.gr) που μπορεί να σε κατευθύνει.

Κράτα τις υποσχέσεις σου

Σύμφωνα με τον Μπιλ Kνάους, κλινικό ψυχολόγο, το βασικότερο εμπόδιο στις αποφάσεις που παίρνουμε για τη νέα χρονιά είναι η αναβλητικότητα. Γι’ αυτό, ο στόχος που βάζει κανείς πρέπει να διακρίνεται από τουλάχιστον τρία στοιχεία: Πρώτον, να πρόκειται για κάτι που έχει σημασία για εσένα. Δεύτερον, να είναι μετρήσιμος, ώστε να μπορείς να εκτιμήσεις την πρόοδό σου και, τρίτον, να είναι κάτι εφικτό. Προτείνει, επίσης, την κατάρτιση ενός σχεδίου για να φέρουμε εις πέρας τον στόχο μας και να αποτρέψουμε την αναβλητικότητα που μπορεί να καταλήξει σε ολοκληρωτική παραίτηση. Για παράδειγμα, θέλεις να αποκτήσεις ένα ενυδρείο με τροπικά ψάρια. Κάνεις έρευνα αγοράς, αγοράζεις το ενυδρείο, αλλά δεν αγοράζεις ποτέ ψάρια και το ενυδρείο καταλήγει κρεμάστρα για ρούχα.

Ο Kνάους δίνει συγκεκριμένες λύσεις για να σταματήσουμε να δικαιολογούμε συνεχώς τον εαυτό μας. «Στην πορεία πιθανόν να σκοντάψετε. Προβλέψτε από πριν τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση. Σκεφτείτε τι λέτε κάθε φορά στον εαυτό σας για να καθυστερήσετε ή να αναβάλετε τη δραστηριότητά σας. Γράψτε τις σκέψεις σας και εξετάστε τες. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί πήρατε αρχικά αυτή την απόφαση. Εξετάστε την πρόοδο που έχετε κάνει. Εξετάστε τα οφέλη που μπορείτε να έχετε στο μέλλον. Αυτή η επανεκτίμηση μπορεί να αναζωπυρώσει τη θέλησή σας και να σας θυμίσει γιατί πήρατε εξαρχής την απόφαση. Ξεκινήστε και πάλι, δίνοντας στον εαυτό σας μια ανταμοιβή, ώστε να έρθει ξανά στο προσκήνιο το πρόγραμμα δράσης σας». Αυτά και πολλά άλλα αναλύει στο βιβλίο του με τίτλο «End Procrastination Now! Get it Done with a Proven Psychological Approach». Αν θέλετε κάτι στα ελληνικά, υπάρχει πάντα το «Αραξε! Και αύριο μέρα είναι – Το εγχειρίδιο του αναβλητικού» της Ρίτα Εμετ
(εκδ. Κέδρος).