Η διαχείριση των παικτών, ακόμη και εκείνων που έχουν στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης, συνεπώς έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις δύσκολες καταστάσεις και να αποφεύγουν τις… πεπονόφλουδες, είναι η αρχή και το τέλος σε μια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός και ο προπονητής των Ερυθρόλευκων κ. Γιώργος Μπαρτζώκας είναι αναγκασμένος να εισχωρεί βαθιά στο… υποσυνείδητο των αθλητών του αναζητώντας τις απαντήσεις.

Δεν το είπε ακριβώς έτσι ο 48χρονος τεχνικός, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εν όψει του αγώνα της Παρασκευής (4/1/13, 21.45, Nova 3) με την τουρκική Μπεσίκτας στο ΣΕΦ για τη 2η αγωνιστική του Top16 της Ευρωλίγκας, αλλά ουσιαστικά στα… παιχνίδια του υποσυνείδητου απέδωσε την ήττα (82-74) της πρεμιέρας από την Κάχα Λαμποράλ στη Βιτόρια.
«Κάνοντας μια ανάλυση μετά την Κάχα, έχω την αίσθηση πως ο Ολυμπιακός πιέστηκε πολύ για να κάνει το ρεκόρ (σσ.: 8 νίκες –2 ήττες) στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης. Φάνηκαν κάποια σημεία χαλάρωσης που είναι ανθρώπινα. Προσπαθήσαμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να πάμε στη Βιτόρια, αλλά δεν ήταν εύκολο. Δεν παίξαμε καλά και χάσαμε.




Η ήττα, όμως, δίνει τη δυνατότητα να έρθουν όλοι στα «ίσια» τους. Οι 2-3 προπονήσεις μετά την Κάχα Λαμποράλ ήταν οι καλύτερες της φετινής χρονιάς. Αν κερδίζεις 16 παιχνίδια σερί, μπαίνει στο υποσυνείδητο σου μια συγκεκριμένη αντίληψη και χωρίς να το θες, λες μέσα σου πως θα κερδίσεις ό,τι και να γίνει», υποστήριξε ο κ. Μπαρτζώκας και δεν δίστασε να μιλήσει για πίεση, όπως στις πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας.
«Δεν θα κρύψω ότι τα παιδιά έχουν πίεση. Αυτό το πρωτάθλημα των οκτώ ομάδων, έχει φέρει πίεση. Ο Πάουελ είναι αμφίβολος ενώ και ο Παπανικολάου έχει ένα πρόβλημα στους προσαγωγούς. Πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε το ματς. Είναι ένα παιχνίδι δίχως αύριο, το οποίο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και νομίζω θα παίξουμε καλά και θα κερδίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την πρωταθλήτρια Τουρκίας με πολλές αλλαγές από πέρυσι και νέο προπονητή. Για μένα ο Ερμάν Κουντέρ είναι από τους καλύτερους τούρκους προπονητές, αν όχι ο καλύτερος.

Η Μπεσίκτας βασίζεται περισσότερο στους ξένους της και όχι στους Τούρκους που δεν είναι πρώτης γραμμής», τόνισε ο προπονητής των Πειραιωτών «χτυπώντας» το καμπανάκι του συναγερμού προς τους παίκτες του, οι οποίοι είναι «υποχρεωμένοι» να υποτάξουν τη θεωρητικά ασθενέστερη ομάδα του ΣΤ’ Ομίλου και μάλιστα στο ΣΕΦ. Στην πρεμιέρα του Top16 η Μπεσίκτας ηττήθηκε (80-75) από τη Χίμκι Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η πρωταθλήτρια Τουρκίας δεν είναι ποτέ αμελητέα ποσότητα.

Εν συνεχεία, ο προπονητής του ΟΣΦΠ αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσθήκη του Γεωργιανού Γκιόργκι Σερμαντίνι και ευχαρίστησε τους αδερφούς Αγγελόπουλους για τη μεταγραφή: «Δεν σκοπεύαμε να αλλάξουμε παίκτη. Δεν το κάναμε, λοιπόν, όπως είχα πει, αλλά προσθέσαμε έναν. Κάναμε ανάλυση με τους συνεργάτες μου και στη συνέχεια είπα στους κύριους Αγγελόπουλους και στον κύριο Σκινδήλια πως χρειαζόμαστε παίκτη. Ξέραμε εδώ και 1,5 μήνα ότι θα έφευγε ο Σερμαντίνι από τη Μακάμπι. Φαίνεται ότι ταιριάζει στην ομάδα και θα μας δώσει αυτό που θέλουμε.




Είναι σε καλή ηλικία, ξέρει την Ελλάδα, έχει παίξει εδώ (σσ.: Παναθηναϊκός), ενώ αγωνιζόμενος στις Καντού και Ολίμπια Λιουμπλιάνας έδειξε πως μπορεί να σταθεί σε επίπεδο Ευρωλίγκας. Ευχαριστώ τη διοίκηση για τη μεταγραφή. Έφερε στην ομάδα παίκτη πρώτης γραμμής. Δεν έχω αποφασίσει, όμως, ακόμη εάν θα παίξει ο Σερμαντίνι, αφού περιμένουμε τον Πάουελ. Πρέπει να μπει σταδιακά, όπως έγινε με τον Αμερικανό. Πρέπει να περάσει πρώτα ένα διάστημα για να μάθει ποιοι είμαστε. Θα ήθελα να μπει σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος. Θα ήθελα να αρχίσει από τον αγώνα με την Ελευσίνα (σσ.: Κυριακή 6/1/13, 17.00)».
Οσο για τους στόχους του Ολυμπιακού; «Για να είμαι ειλικρινής, πρώτος στόχος ήταν να περάσουμε στους «16». Τώρα αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε στις τέσσερις πρώτες ομάδες για να πάμε στα πλέι οφ. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η θέση, για αυτό εμείς κοιτάμε μόνο το επόμενο ματς. Στη συνέχεια έχουμε έναν γεμάτο μήνα και στις 10 Φεβρουαρίου έχουμε τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια και στο ελληνικό πρωτάθλημα, αν δει κανείς το πρόγραμμα», υπενθύμισε ο κ. Μπαρτζώκας που περιμένει από τους Ερυθρόλευκους να μπουν νικηφόρα στο 2013.