Η προ- Οσκαρική περίοδος ανέκαθεν μας έφερνε πολύ δυνατές ταινίες στην περίοδο Δεκεμβρίου –Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, αν και εφέτος, ο πρώτος μήνας της χρονιάς δείχνει πραγματικά πανίσχυρος, σε ότι αφορά τον κινηματογράφο. Ούτως ή άλλως η χρονιά μπήκε πολύ επιβλητικά με την «Αννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ και με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι που προβάλλεται με επιτυχία στις αίθουσες Το τι ακολουθεί όμως, είναι άνευ προηγουμένου.

Ο «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ για τον οποίο ο πρωταγωνιστής του, Ντάνιελ Ντέι Λούις θα δώσει το παρόν στην χώρα μας _προσκεκλημένος της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών (δείτε θέμα https://www.tovima.gr/culture/article/?aid=491175) ανοίγει επίσης τον Ιανουάριο (στις 24 Ιανουαρίου), ενώ μια εβδομάδα πριν, στις 17 του μηνός , σειρά έχει ο Κουέντιν Ταραντίνο. Η τελευταία ταινία του, «Django o τιμωρός», είναι ένα καθαρόαιμο γουέστερν «εκδίκησης» που αποτίνει φόρο τιμής στα πολυαγαπημένα Euro Western του σκηνοθέτη. Στιλάτο και αιμόφυρτο, το φιλμ περιέχει επίσης την καλύτερη ερμηνεία που έχει δώσει ποτέ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ο οποίος υποδύεται έναν ρατσιστή κτηματία στον αμερικανικό Νότο λίγο πριν από το ξέσπασμα του αμερικανικού Εμφυλίου.
Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 17. 1, σε διαφορετικό κλίμα ,μια ταινία που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη: το «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά, εμπνέεται από την «ομηρία της εμπλοκής του καθημερινού πολίτη με τις Αγορές και τη Διεθνή Οικονομική Συγκυρία» όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης στο ΒΗΜΑ. Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Μαρκ Τουρνέιγ (Γκαντ Ελμαλέχ), ένας «κανονικός» άνθρωπος που από δεξί χέρι του ιδιοκτήτη μιας τράπεζας προάγεται σε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, οπότε εκ των πραγμάτων βγαίνει στην φόρα ο αληθινός, αδίστακτος εαυτός του.
Οσοι αναρωτούνται αν ο Τομ Κρουζ αντέχει ακόμη να τρέχει πάνω ,κάτω και πλαγίως με ένα όπλο στο χέρι, θα λύσουν την απορία τους βλέποντας τον «Jack Reacher» (31 Ιανουαρίου), όπου ο πενηντάρης πλέον Κρουζ υποδύεται τον ήρωα του τίτλου και βασικό πρόσωπο σε μια σειρά βιβλίων του Λι Τσάιλντ (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Bell).
Δυο ταινίες που προάγουν το πολιτικά σκεπτόμενο Χόλιγουντ είναι επίσης προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο. Την ερχόμενη Πέμπτη ,10 Ιανουαρίου, βλέπουμε την «Επιχείρηση: ARGO», τρίτη σκηνοθετική δουλειά του ηθοποιού Μπεν Αφλεκ. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία είναι κάτι σαν το χρονολόγιο της επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών, η οποία έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1979, στο παρασκήνιο της κρίσης του Ιράν. Πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Αφλεκ στον ρόλο του μυστικού πράκτορα της CIA Τόνι Μέντεζ.
Η δεύτερη ταινία λέγεται «Zero dark thirty» (δείτε τρέιλερ) και έχει προκαλέσει θόρυβο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας ορισμένων σκηνών ανάκρισης υπόπτων τρομοκρατίας από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ΗΠΑ (CIA). Η ταινία σκηνοθετήθηκε από την Κάθριν Μπίγκελου («The hurt locker») και αναφέρεται στην δράση της CIA κατά του «πολέμου της τρομοκρατίας» με φόντο το κυνηγητό που η Υπηρεσία εξαπέλυσε για την σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την σύνταξη ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει την σχέση και τις επαφές της Κάθριν Μπίγκελοου και του σεναριογράφου Μαρκ Μπόουλ με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Τέλος, δεν ξέρω αν είναι ο τραχύς Ράσελ Κρόου που μου «κάθεται» έξοχα στον ρόλο του Ιαβέρη, αν είναι το στοιχείο του μιούζικαλ που περιβάλλει την ταινία ή αν είναι απλώς η περιέργεια να δω ποια ήταν η επόμενη κίνηση του Τομ Χούπερ γιατί θεωρώ την βράβευσή του με το Οσκαρ σκηνοθεσίας για τον «Λόγο του βασιλιά» υπερβολική. Πάντως για κάτι απ’ όλ’ αυτά αν όχι για όλα, περιμένω με πολλή περιέργεια τους «Αθλίους», τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του διαχρονικά επίκαιρου μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκό επίσης προγραμματισμένη προς τα τέλη του Ιανουαρίου, αν όχι για την πρώτη εβδομάδας του Φεβρουαρίου. Ο Χιού Τζάκμαν κρατά τον ρόλο του Γιάννη Αγιάννη και η Αν Χαθαγουεϊ της Φαντίν.
Και για να ξεφύγουμε λίγο από τον δυτικό κινηματογράφο, ο Ιανουάριος είναι επίσης ο μήνας της καλλιτεχνικής ταινίας «Πιετά» (17 Ιανουαρίου) του κορεάτη Κιμ Κι Ντουκ που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα του τελευταίου φεστιβάλ Βενετίας. Ακρως επίκαιρη και αυτή η ταινία, μια αλληγορία για τον αδίστακτο κόσμο του χρήματος στον οποίο έχουμε εγκλωβιστεί και από τον οποίο πολύ δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε…