Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ δεν είναι ίσως ένας συνηθισμένος Ιεράρχης, αφιερωμένος αποκλειστικά στα θρησκευτικά του καθήκοντά του. Συμμετέχει, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του και σε… «ιερές μπίζνες» που έχουν στόχο όμως, όπως ο Αρχιεπίσκοπος συχνά αναφέρει, να αυξήσουν την εκκλησιαστική περιουσία για να μπορέσει να είναι πιο αποτελεσματική στο κοινωνικό της έργο. Δεν είναι Εθνάρχης, όπως αποκαλούσαν και αποκαλούν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Κύπρο, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και θεωρείται μία εξέχουσα θρησκευτική προσωπικότητα.

Πέραν των επιχειρηματικών ασχολιών του (περιλαμβανομένων και προσέλκυση επενδύσεων από το Κατάρ), ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου τούτες τις δύσκολες ημέρες που περνά η μεγαλόνησος ασχολείται και με την τρόικα. Εξέφρασε την ελπίδα λοιπόν να συναντηθεί με τους τροϊκανούς και μόλις εξεδήλωσε την πρόθεσή του, εκείνοι του τηλεφώνησαν και ζήτησαν άμεσα συνάντηση μαζί του. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η τρόικα θεωρούν έναν Ιεράρχη ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή τους αφού είναι γνώστης και της οικονομικής κατάστασης αλλά και της κοινωνίας.
Μόνο που ο Αρχιεπίσκοπος είχε διαφορετική γνώμη για την τρόικα, αφού στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του έδωσε ιερά ευχή για την αποφυγή του μνημονίου: «Εγώ, έχω αναφέρει πολλές φορές ότι είμαι αισιόδοξος», είπε από τη γενέτειρά του, Τάλα, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να βρεθούν τα χρήματα για τον δανεισμό και να αποφευχθεί η τρόικα ώστε «να αντιμετωπισθούν οι δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος».
Η Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Κύπρου θα μπορούσε ίσως να συμπεριληφθεί και στο περιοδικό Forbes με τις πλουσιότερες στον κόσμο, αν υπήρχε βεβαίως τέτοια λίστα. Με 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό, με ακίνητα, με τραπεζικές καταθέσεις, με μετοχές στο χρηματιστήριο, ποιος αλήθεια δεν θα ζήλευε το πορτοφόλι της; Και όμως, παρά την οικονομική ευρωστία της, η οικονομική κρίση χτύπησε και την Εκκλησία της Κύπρου και άρχισε και αυτή τις περικοπές. Περικοπές όμως, που; Σε… αγαθοεργίες, σε φιλανθρωπίες και σε βοήθειες. Περικοπές ώστε να υπάρξουν χρυσοφόρες επενδύσεις με τη βοήθεια εμίρηδων αλλά και ρώσων μεγιστάνων.
Ο Μακαριότατος είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι έχουν ζητήσει μείωση του ενοικίου όσοι χρησιμοποιούν υποκαταστικά (σ.σ. ενοικιαζόμενα ακίνητα) της Εκκλησίας και κυρίως οι ξενοδόχοι, οι οποίοι επικαλέστηκαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τη φιλευσπλαχνία της Μεγαλόχαρης ζητώντας να μειωθούν κατά 50% τα ενοίκια που πληρώνουν στην Εκκλησία. Πολλά ξενοδοχεία στην Κύπρο είναι ιδιοκτησία διαφόρων ιερών μονών και της Αρχιεπισκοπής.
Στην Κύπρο, η περιουσία της Εκκλησίας φορολογείται. Το 2008 πλήρωσε συνολικά 6.868.909 ευρώ φόρο: «Η Εκκλησία πληρώνει κανονικά φόρους, παρά το γεγονός ότι δεν την αναγκάζει η νομοθεσία», αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Τη μεγαλύτερη περιουσία, σύμφωνα με πίνακες που δημοσιεύθηκαν στα κυπριακά ΜΜΕ εμφανίζεται στους λογαριασμούς των Θρόνων και Σταυροπηγιακών Μονών (όπως είναι η επίσημη ονομασία τους). Την πρώτη θέση κατέχει η Ιερά Μονή Κύκκου με αποθεματικό πέραν των 554 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με περιουσία περίπου 123 εκατ. ευρώ και η Ιερά Μητρόπολης Κιτίου (Λεμεσού) με περιουσία περίπου 55 εκατ. ευρώ.
Οι συχνές παρεμβάσεις του Χρυσόστομου Β’ στο εθνικό θέμα, αλλά και στον τρόπο διακυβέρνησης της Κύπρου δημιουργούν συχνά εντάσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Και όποιος τολμήσει να κατηγορήσει την Εκκλησία της Κύπρου ότι ενδιαφέρεται μόνο για «ιερές μπίζνες» αντιμετωπίζει την οργή του Αρχιεπισκόπου που συχνά λέει: «Και όλη την περιουσία της Εκκλησίας, ως διαχειριστές είμαστε έτοιμοι πάντα να δώσουμε για την πατρίδα». Και παρά την οικονομική κρίση η Αρχιεπισκοπή κατάφερε να προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, 1,5 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.