Εκπτωση φόρου με αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος

Ι. Στουρνάρας: «Ημασταν τζίτζικες για πολλά χρόνια, τώρα γινόμαστε μέρμηγκες» – Ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση επί του φορολογικού

Διατηρείται το μέτρο των αποδείξεων για το 25% του εισοδήματος για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπεται για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νέου φορολογικού, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, διευκρινίζοντας αργότερα ότι το μέτρο αυτό ισχύει για όλα τα εισοδήματα ασχέτως αν θα μειώνεται η έκπτωση φόρου για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ για να «σβήνει» στις 42.000 ευρώ. Με αυτήν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, είπε, το αφορολόγητο πρακτικά αυξάνεται από τις 5.000 ευρώ σε 9.500 ευρώ. Ακόμη, εξήγγειλε ότι θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον, θα εκπίπτει το 5% των δαπανών συντήρησης από το φορολογητέο εισόδημα που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοίκια.

Παράλληλα, προσγειώνοντας στη σκληρή πραγματικότητα όσους ζητούν «να εφησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε», ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε τον γνωστό μύθο του Αισώπου για τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα για να στείλει ένα «μήνυμα»: «Σε όλους αυτούς έχω να πω ότι ήμασταν τζίτζικες για πολλά χρόνια και τώρα γινόμαστε μέρμηγκες», είπε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου ξεκίνησε η συζήτηση του φορολογικού.

Παρά τα «αισθήματα αισιοδοξίας» αλλά και «επιβράβευσης» των προσπαθειών του ελληνικού λαού από την πλευρά των εταίρων, όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος». «Το 2013 είναι δύσκολη χρονιά. Το λυκόφως ή θα γίνει λυκαυγές ή θα παραμείνει λυκόφως. Ή θα σωθούμε ή θα καταστραφούμε. Ομως τους βραχυπρόθεσμους στόχους που θέσαμε στις προγραμματικές μας δεσμεύσει και θα ήταν άδικο για τις θυσίες του λαού να μην το αναφέρω αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι λάβαμε την δόση αλλά και ένα επιπλέον «απρόσμενο δώρο», όπως το χαρακτήρισε: τη μείωση του χρέους κατά 20%, δηλαδή κατά 40 δισ. ευρώ.

«Ακόμα είναι η αρχή»

Σχετικά με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τoν οίκο Standard & Poor’s, είπε ότι ήταν ένα βήμα επιβράβευσης που δεν το περιμέναμε, ωστόσο, «δεν εφησυχάζουμε με τίποτα» όπως υπογράμμισε. «Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Είναι μόλις το πρώτο βήμα», συμπλήρωσε. Οσον αφορά το φορολογικό, είπε ότι ο βασικός στόχος του είναι η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ, ενώ άφησε μια αχτίδα αισιοδοξίας εφόσον έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 να υπάρξει κάποια δικαιότερη κατανομή των βαρών και εξοικονόμηση πόρων από το 2014.

«Ας φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 που το πιστεύω. Πιστεύω ότι μπορούμε στο τέλος του 2013 να πείσουμε τους εταίρους να μειώσουν και άλλο τα επιτόκια να πέσει το χρέος και να μιλήσουμε για χαλάρωση στο 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε εδώ τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ι. Στουρνάρα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk