Την απομάκρυνση από τον ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής (Φυλής) της ιδιωτικής εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ αποφάσισε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου, με το προσωπικό του, τις εργασίες υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.
Αυτό αποφασίστηκε με πρόταση του προέδρου του ΕΔΣΝΑ κ. Γιάννη Σγουρού ο οποίος μάλιστα θέτει στα χέρια του Πρωθυπουργού την παραίτησή του «παρά το γεγονός ότι απολογούμαι στους πολίτες που με ψήφισαν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ωστόσο, αποτελεί ζητούμενο εάν ο ΕΔΣΝΑ μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα της Αττικής καθώς η απευθείας ανάθεση της διαχείρισης της χωματερής στην ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποφασίστηκε από τον κ. Σγουρό στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού διότι αν και ο ΕΔΣΝΑ απασχολεί 80 υπαλλήλους στη Φυλή, αδυνατούσε να λειτουργήσει τη χωματερή.
Ο κ. Σγουρός προχώρησε στην απευθείας ανάθεση γιατί ο διαγωνισμός για την επιλογή νέου διαχειριστή καθυστερούσε (μόλις πρόσφατα κατατέθηκαν οι προσφορές). Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση για απευθείας ανάθεση της διαχείρισης της χωματερής στη Φυλή στην ΗΛΕΚΤΩΡ.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σγουρός είχε ενημερώσει από το καλοκαίρι τον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Η λειτουργία του ΧΥΤΑ της Φυλής στον οποίο διατίθενται καθημερινά 6.000-7.000 τόνοι απορριμμάτων από όλη την Αττική δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο τον ΕΔΣΝΑ ή μία 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή. Εάν δεν το καταλάβουμε όλοι μας, τότε σύντομα θα βρεθούμε προ αδιεξόδου. Δήμοι, Περιφέρεια, Κεντρικό Κράτος οφείλουμε να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και να δώσουμε λύσεις που θα διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των 5 εκ. πολιτών της Αττικής.

Καλώ την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων. Αφορά το μισό πληθυσμό της χώρας και ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι ορατός.

Να σταματήσει η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τα προβλήματα, αλλά να βγει και να αναμετρηθεί μαζί τους και να τα λύσει. Εμείς με σχεδιασμό και προγραμματισμό και όχι με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας, υλοποιούμε τον περιφερειακό σχεδιασμό απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που πολλοί από αυτούς που σήμερα καταδικάζουν, τον ψήφισαν μέσα στη Βουλή.

Καλώ την ΠΟΕ – ΟΤΑ και τον πρόεδρό της τώρα που απομακρύνθηκε από τον ΧΥΤΑ ο «κακός ιδιώτης» να συνδράμουν στη πράξη τους συναδέλφους τους εργαζόμενους στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Οι ανεύθυνες ψεύτικες ανακοινώσεις από γραφεία είναι εύκολες. Η αδήριτη πραγματικότητα της καθημερινότητας του ΧΥΤΑ είναι το πρόβλημα που πασχίζουμε να λύσουμε και μέχρι σήμερα η βοήθεια της ΠΟΕ – ΟΤΑ είναι ολοστρόγγυλο μηδέν.

Πρέπει επιτέλους όλοι να ασχοληθούν με την καθημερινότητα των πολιτών και να μην υποβαθμίζεται περισσότερο η ποιότητα της ζωής τους.

Αν η Κυβέρνηση στηρίζει τον ΠΕΣΔΑ, που είναι νόμος του κράτους, ας το αποδείξει έμπρακτα. Αν δεν τον στηρίζει, ας τον αλλάξει. Όπως είναι γνωστό, με τον Καλλικράτη η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και τους Συνδέσμους τους. Μόνο στην Αττική ενέπλεξαν και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην ιστορία αυτή. Η παραίτηση μου, παρά το γεγονός ότι απολογούμαι στους πολίτες που με ψήφισαν, είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Οι πολίτες απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα».