Η μάχη των γυναικών με το χρόνο και την κατάκτηση της ομορφιάς είναι από τις παλαιότερες. Πριν από αρκετούς αιώνες μάλιστα γιαπωνέζοι ερμηνευτές που είχαν καταστρέψει το δέρμα τους από την κατάχρηση λευκής πούδρας χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία μία μάσκα που περιείχε περιττώματα αηδονιού με ένζυμα τα οποία υποτίθεται απομάκρυναν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Σήμερα, αν και η πλαστική χειρουργική καλά κρατεί, οι μη επεμβατικές διαδικασίες γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλείς με διαδικασίες όπως μια εκμοντερνισμένη θεραπεία με περιττώματα περιστεριού που κοστίζει 180 δολάρια ανά ωριαία επίσκεψη. Τα περιττώματα περιστεριού δέχονται επεξεργασία μέσω ενός υπέρυθρου φωτός, ανακατεύονται με ρύζι ολικής άλεσης, ένα απολεπιστικό και ένα λευκαντικό προϊόν. Τα περιττώματα περιέχουν γουανίνη, μια ουσία που υποτίθεται ότι κάνει το δέρμα να λάμπει ενώ απλώνεται και στα χείλη κάνοντας τα πιο νεανικά και σαρκώδη. Μάλιστα, δύο από τους πιο ταγμένους θιασώτες της θεραπείας αυτής είναι το ζευγάρι Ντέηβιντ και Βικτώρια Μπέκαμ. Κι ακόμα κι αν μας μοιάζει κάπως αστείο το γεγονός ότι κάποιος επιλέγει να απλώνει στο πρόσωπο και στα χείλη του περιττώματα περιστεριού, η αλήθεια είναι ότι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ηλικία, πολλοί και πολλές από εμάς είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε σχεδόν τα πάντα.
Η χρήση συστατικών και αποσταγμάτων από ζώα δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο η καταναλωτική τρέλα των τελευταίων δύο ετών εξηγείται από τη διάθεση των γυναικών «που έχουν δοκιμάσει τα πάντα» να επιλέξουν κάτι εξωτικό, επαναστατικό και σχεδόν σοκαριστικό. Η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλλα για παράδειγμα, αφού δήλωσε ότι χρησιμοποιεί μάσκα με δηλητήριο μέλισσας στην καθημερινή της ρουτίνα, έκανε την βρετανίδα γκουρού ομορφιάς και εμπνευστή της μάσκας Ντέμπορα Μίτσελ πολυεκατομμυριούχο. Συγκεκριμένα η δική της… οργανική απάντηση στο λίφτινγκ μέσω της σειράς προϊόντων «Heaven» της απέδωσε ένα συμβόλαιο 164 εκατομμυρίων δολαρίων για να διαθέσει τα προϊόντα της σε 2500 καταστήματα στην Κίνα. Εκτός από την Καμίλα όμως άλλες διάσημες πελάτισσες που προτιμούν να αλείφονται με δηλητήριο από μέλισσα είναι η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου αλλά και η Κέητ Μίντλετον η οποία μάλιστα χρησιμοποίησε τη μάσκα και την ημέρα του γάμου της τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες το δηλητήριο της μέλισσας παγώνει τους μυς δίνοντας ένα αποτέλεσμα εφάμιλλο με αυτό του μπότοξ. Σύμφωνα με την Μίτσελ η μάσκα που εκμεταλλεύεται τις ευεργετικές ιδιότητες του δηλητηρίου της μέλισσας μπορεί να εξαφανίσει δέκα χρόνια από το πρόσωπο μεσήλικων κυριών και είναι μόνο μία από τις 150 διαφορετικές τεχνικές που έχει λανσάρει, χρησιμοποιώντας παρόμοια οργανικά συστατικά. Επιπλέον, μία οργάνωση αφιερωμένη στις θεραπείες με δηλητήριο μέλισσας (Αμερικανική Οργάνωση Απιθεραπείας) υποστηρίζει ότι η απιτοξίνη (εναλλακτική ονομασία του δηλητηρίου μέλισσας) έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθάει μεταξύ άλλων στη ρευματική αρθρίτιδα, και την τεντονίτιδα.
Αλλοι αστέρες του Χόλλυγουντ, όπως ο Μελ Γκιμπσον επιλέγουν αναπάντεχα ζωικά συστατικά όχι για την εμφάνιση αλλά για την πνευματική τους διαύγεια. Ο Γκίμπσον συγκεκριμένα έχει παραδεχτεί ότι χρησιμοποιεί συστατικά όπως μυαλά αγελάδας ή σελεγιλίνη, μια κίτρινη αλοιφή που μυρίζει πολύ άσχημα και σε άλλες μορφές χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τη νόσο του Πάρκινσον και την κατάθλιψη. Στη δική του περίπτωση, ο ίδιος λέει ότι «καθαρίζει τους νευροδιαβιβαστές του και οξύνει την πνευματική συγκέντρωση». Σύμφωνα με την Κάρεν Γκραντ, αντιπρόεδρο και παγκόσμια αναλύτρια ομορφιάς του Ομίλου Μάρκετινγκ NPD, οι φαρμακευτικές εταιρείες με προϊόντα περιποίησης που περιλαμβάνουν βιολογικά ενεργά συστατικά όπως αυτά που προέρχονται από ζώα, ήταν το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς περιποίησης προϊόντων του δέρματος το 2011. Ισως αυτό συμβαίνει διότι ορισμένοι άνθρωποι που δοκίμασαν συστατικά υψηλής τεχνολογίας ή κυτταρική τεχνολογία έχουν απογοητευτεί.
Ένα άλλο σκεύασμα που υπόσχεται την ενεργοποίηση των κυττάρων και τη νεότητα του δέρματος μας, είναι ένας συνδυασμός από τεχνητό δηλητήριο φιδιού με χαβιάρι. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το συγκεκριμένο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από …νανοπέρλες που γεμίζουν αυτόματα τις γραμμές των ρυτίδων μας ενώ αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Το δηλητήριο φιδιού έχει ωθήσει πολλές γυναίκες ν’ αδειάσουν τα ράφια των καταστημάτων ομορφιάς και να γεμίσουν τις τσέπες των εναλλακτικών ειδικών ομορφιάς. Ιδιαίτερα αφού η μάσκα από συνθετικό δηλητήριο φιδιού του δημιουργού Νέητ Ντακάρ και συνιδιοκτήτη της εταιρείας «Sonya Dakar Skincare», έγινε… μπεστ σέλερ το 2009, ο ιδρυτής της εταιρείας κυκλοφόρησε το αντίστοιχο προϊόν και για το σώμα. Το προϊόν περιλαμβάνει «Syn-AKe», ένα τεχνητό δηλητήριο φιδιού το οποίο κατασκευάστηκε έτσι ώστε να αντιγράψει τις επιδράσεις των αιμοτοξινών που βρίσκονται στο δηλητήριο ενός μαλαισιανού πιτ βάιπερ φιδιού. Το δηλητήριο χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τους μυς του προσώπου και ν’ αυξήσει την ελαστικότητα του δέρματος. Αυτό επιτρέπει την μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και βοηθάει τη σύνδεση των κυττάρων του δέρματος. Σε αντίθεση με το μπότοξ, το δηλητήριο φιδιού επιτρέπει την κίνηση του προσώπου και την έκφραση αλλά μειώνει τις ρυτίδες και παραλύει τους μυς που δημιουργούν μικροπτυχώσεις και ρυτίδες.
Τελευταία εισαγωγή στην ακραία βιομηχανία της ομορφιάς είναι μια αντιρυτιδική κρέμα με σύσταση από υγρά σκουληκιών, που κυκλοφόρησε στην αγορά στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Μια τηλεοπτική εμφάνιση σε γνωστή αμερικάνικη σειρά «Doctors» ανέβασε τις πωλήσεις του Γουέην Πέρρυ ο οποίος την ανακάλυψε. Η κρέμα πλέον πωλείται σε περίπου 500 καταστήματα υγιεινής διατροφής στις ΗΠΑ, ενώ ακόμα περισσότερα προϊόντα ομορφιάς με βάση τις απεκκρίσεις γαιοσκώληκα βρίσκονται στο εργαστήριο. Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ομορφιάς ανά τον κόσμο, σπεύδουν να στοκάρουν τις αποθήκες τους με τα εν λόγω προϊόντα ενώ οι ρίζες αυτής της θεραπείας βρίσκονται στη Νότια Κορέα. Καταναλωτική μανία λοιπόν, με γνώμονα τις τελευταίες τάσεις της βιομηχανίας της ομορφιάς ή πρόκειται για μία πρακτική λύση με μακροχρόνια αποτελέσματα που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι πρόσφατα να εκμεταλλευτούμε; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα. Ωστόσο αν πέσει στα χέρια σας κάποιο εφάμιλλο προϊόν εφέτος το χειμώνα, φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε με άδειο στομάχι.