«Αυτή η κρίση μας έχει διδάξει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τα προβλήματα της Ευρώπης. Αυτά που βλέπουμε στην Ελλάδα, τα βλέπουμε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά την αίσθηση ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη στη χώρα σας τη δημιούργησε η μοναδική επιτάχυνση των γεγονότων: η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί τόσο γρήγορα που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον κόσμο να τα βγάλει πέρα» λέει ο Ζόρντι Βακέρ, νέος διευθυντής της Πρωτοβουλίας της Ανοιχτής Κοινωνίας για την Ευρώπη (OSIFE) – την πρωτοβουλία Τζορτζ Σόρος για τα σπίτια αλληλεγγύης.

Ο ίδιος επικεφαλής της πρωτότυπης πρωτοβουλίας, καθηγητής επίσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών στη Βαρκελώνη και τακτικός αρθρογράφος στην El Pais εξηγεί πως «η OSIFE δημιουργήθηκε εξαιτίας της ανησυχίας για τη διάβρωση των αξιών της ανοιχτής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ η οποία ενσαρκώνει (ή θα έπρεπε να ενσαρκώνει)» αυτές τις αξίες.
«Εμείς θέλουμε να φέρουμε σε επαφή και να στηρίξουμε εκείνους που εργάζονται από τη βάση για να δώσουν νέα πνοή στην εθνική και την ευρωπαϊκή δημοκρατία σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η δουλειά μας στην Ελλάδα θα είναι σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας. Αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού, και δεν έχουμε λεπτομέρειες για το πού, πώς και τι θα γίνει, ούτε το χρηματικό ποσό που θα διατεθεί. Γι αυτό θα στείλουμε το ταχύτερο δυνατόν μια ομάδα μας για να αξιολογήσει τις ανάγκες επί τόπου», συνεχίζει ο Βακέρ και συμπληρώνει:
«Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, η OSIFE είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει, μαζί με τοπικές οργανώσεις, έλληνες και ευρωπαίους χορηγούς, το όραμα του Τζορτζ Σόρος για τα «σπίτια αλληλεγγύης», όπου οι πιο ευάλωτοι και όσοι υποφέρουν περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα – νέοι και ηλικιωμένοι, Ελληνες και μετανάστες, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες – θα μπορούν να βρίσκουν υπηρεσίες, καταφύγιο και βοήθεια.
Η πρωτοβουλία θα προσφέρει επίσης βοήθεια – επιχορηγήσεις, εκπαίδευση και υπηρεσίες – σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που εργάζονται για να αναμορφώσουν την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία στην Ελλάδα».

Οπως διευκρινίζει, «τα Ιδρύματα της Ανοιχτής Κοινωνίας σε όλον τον κόσμο εργάζονται για να ενισχύσουν και να δώσουν φωνή σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι, και λαμβάνονται λιγότερο υπ΄όψιν στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πάρα πολλοί στην Ελλάδα σήμερα, εξαιτίας του άνευ προηγουμένου εύρους και βάθους της κρίσης. Στην Ελλάδα θα στηρίξουμε τις οργανώσεις αλληλεγγύης, που αντιτίθενται στην ξενοφοβία και τον εξτρεμισμό, και εργάζονται για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, και για την πάταξη της διαφθοράς». Και καταλήγει: «Θα συνεργαστούμε επίσης με οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες, πρόσφυγες, τους Ρομά…»