Παρίσι,Γαλλία

Το υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας είχε μελετήσει τον Νοέμβριο του 2011 τις συνέπειες που θα είχε για τη χώρα κατάρρευση της ευρωζώνης, που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, αποκαλύπτει ευθαρσώς και επωνύμως ο πρώην ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουέν στο βιβλίο του «Ημερολόγιο της Κρίσης», αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το περιοδικό L’ Express.

«Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας», σημειώνει ο Μπαρουέν αποκαλύπτοντας τι διημείφθη στην σύσκεψη στο γραφείο του για το θέμα αυτό η οποία είχε ονομαστεί «Μαύρος Κύκνος».

Αποκαλυπτικά στοιχεία περιέχονται στο βιβλίο και για την ιστορική συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου όπου τέθηκε το θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Η Gr-exit απειλεί με Fr-exit

Είναι η πρώτη φορά που μέλος της γαλλικής κυβέρνησης εκείνης της περιόδου, αναγνωρίζει την ύπαρξη μελέτης για τις συνέπειες που θα είχε για τη Γαλλία κατάρρευση της ευρωζώνης που θα συνδεόταν με την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα, ιδιαίτερα το κόστος για τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα.

«Εκείνη τη στιγμή, η νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, που συνίσταται στην διαγραφή του 50% του χρέους της, βρίσκεται στα πρόθυρα της αποτυχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε έναν κυκλώνα, το ευρώ δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές», γράφει ο Μπαρουέν, τότε υπουργός Οικονομίας, στο βιβλίο του «Ημερολόγιο της Κρίσης», το οποίο θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει το περιοδικό «Λ’Εξπρές», το οποίο κυκλοφορεί αύριο (Τετάρτη).

«Το χειρότερο; Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα αποτέλεσμα διάχυσης, μια θεωρία ντόμινο, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ντε φάκτο την έξοδο της Γαλλίας», σημειώνει ο Μπαρουέν.

Ο πρώην υπουργός εξηγεί ότι είχε συγκεντρώσει «τρεις έμπιστους ανθρώπους» στο γραφείο του στο Μπερσί, το Νοέμβριο του 2011, σε μια σύνοδο με την ονομασία «Μαύρος Κύκνος», από την οποία «δεν υπάρχει κανένα ίχνος και την οποία θίγω εδώ για πρώτη φορά: υποχρεωτική εχεμύθεια. Δεν θα πρέπει να μιλήσουν γι’αυτήν σε κανέναν, ούτε στα μέσα ενημέρωσης προφανώς, ούτε στο ίδιο τους το περιβάλλον».

«Ζητώ από αυτούς τους έμπιστους ανθρώπους να εργαστούν
πάνω σε δύο υποθέσεις: το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τη Γαλλία και δύο είδη απωλειών: αυτές του τομέα τραπεζών-ασφαλειών από την μία πλευρά και αυτές της κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης από την άλλη», συνεχίζει ο Μπαρουέν.

«Δεν θα κράταγα καμία σημείωση πάνω στο ζήτημα αυτό. Σκοπίμως. Τα ανακαλώ από μνήμης. […] Συνίστατο στο να φανταστούμε την πιο ζοφερή υπόθεση της σύγχρονης οικονομικής μας ιστορίας», εξηγεί.

«Είναι μια συζήτηση χωρίς τεκμήρια. Χωρίς ίχνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο καθένας ξέρει ότι και μόνον το αντικείμενο της συνόδου, αν γινόταν γνωστό, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες».

«Αυτό το ανεπίσημο ραντεβού αφορά ωστόσο μόνον υποθέσεις εργασίας. Θα ήταν ασυνειδησία να μην εξεταστούν», υπογραμμίζει ο Μπαρουέν.

Τις στιγμές του «πολιτικού θανάτου Παπανδρέου» στις Κάννες περιγράφει ο Μπαρουέν

Τα παρασκήνια της ιστορικής αλλά και δραματικής συνάντησης της 3ης Νοεμβρίου στις Κάννες, όπου τέθηκε το θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το σχέδιο διάσωσης, πρόταση που είχε καταθέσει προ ολίγων ημερών ο Γιώργος Παπανδρέου, αποκαλύπτει ο Φρανσούα Μπαρουέν στο βιβλίο του με το ημερολόγια της κρίσης.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα και σε μεγάλη ένταση, αναφέρει, σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσιεύει η L’ Express.

Στη συζήτηση, που κράτησε δύο ώρες χωρίς διακοπή, ήταν παρόντες εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Νικολά Σαρκοζί με τον Φρ.Μπαρουέν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πρώτη στιγμή άρχισε η επίθεση του Σαρκοζί, γράφει ο Μπαρουέν.

«’Στο λέμε καθαρά, αν κάνεις το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρχει σχέδιο σωτηρίας’, είπε ο Σαρκοζί. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ του λέει το ίδιο με αυστηρό ύφος. Είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει. Ο Σαρκοζί του επαναλαμβάνει τους όρους με τόνο τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει.

» Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Μερικές φορές συνοψίζει τα πράγματα, ηρεμεί το παιχνίδι όταν η ένταση ανεβαίνει. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και περισσότερο, μπερδεύει τα λόγια του και μετά καταρρέει [ψυχολογικά].

» Στριμωγμένος, δεν έχει άλλη επιλογή από τα να πει [ότι το δημοψήφισμα είναι] ναι ή όχι στο ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την ερώτηση υποβάλλοντας την στο λαό του. Είμαι παρών στον πολιτικό του θάνατο σε ζωντανή μετάδοση. Μετά από δύο ώρες μάχης, καταθέτει τα όπλα».