O τυφώνας «Σάντι» απειλεί τη Νέα Υόρκη

Για πολύ ισχυρό φαινόμενο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Λευκό Οίκο για τον κυκλώνα Σάντι.

Ο τυφώνας Σάντι ακόμη δεν χτύπησε την ξηρά σε Νιου Τζέρσεϊ -όπου θα είναι το επίκεντρο- και σε Νέα Υόρκη και οι δυο πολιτείες δέρνονται από ισχυρούς ανέμους, παράκτιες περιοχές πλημμυρίζουν -λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων-, δεκάδες χιλιάδες άτομα έμειναν ήδη χωρίς ηλεκτρισμό, μισό περίπου εκατομμύριο κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερους χώρους και η πόλη της Νέας Υόρκης, που δεν κοιμάται ποτέ, είναι ερημωμένη.

Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Εκτός λειτουργίας είναι το μετρό της πόλης και τα τρένα, ακινητοποιημένα είναι τα λεωφορεία και στους δρόμους κυκλοφορούν ακόμη ορισμένα ταξί και οχήματα της αστυνομίας, του στρατού, της πυροσβεστικής και των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο τυφώνας Σάντι αναμένεται να χτυπήσει την περιοχή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας). Εκτός από πλημμύρες, υλικές ζημιές και καταστροφή εκατομμυρίων δέντρων, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να διακοπεί ο ηλεκτρισμός για το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να χρειαστεί αρκετές μέρες, όπως και οι ζημιές που θα υποστεί το σύστημα του μετρό και των τρένων από τα αλμυρά νερά του ωκεανού.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια, ενώ η ζήτηση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης άδειασε τα ράφια χιλιάδων υπεραγορών και καταστημάτων. Ανάμεσα στους κατοίκους των περιοχών είναι και εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής.

Οι επιστήμονες μιλούν για ένα «σπάνιο καιρικό φαινόμενο», επειδή ο Σάντι συναντιέται με δυο χειμερινές καταιγίδες και την ίδια στιγμή υπάρχει πανσέληνος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων. Ο τυφώνας κινείται
με ανέμους που ξεπερνούν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, που αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο.

Ανησυχίες εκφράζονται για τη μεγάλη διάρκεια που θα έχει ο συγκεκριμένος τυφώνας, λόγω του γεγονότος ότι κινείται αργά και καλύπτει τεράστια έκταση, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερέστερο το έργο των δημοτικών υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό ατόμων που πιθανό να κινδυνεύουν ή για αποκατάσταση ζημιών που θα αφορούν θέματα ασφάλειας.

Για πολύ ισχυρό φαινόμενο με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Λευκό Οίκο για τον κυκλώνα Σάντι. «Πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές» είπε ο Ομπάμα καλώντας τους Αμερικανούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο κυκλώνας θα επηρεάσει εκατομμύρια Αμερικανούς και προετοίμασε τους πολίτες ότι θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να συνέλθει η χώρα μετά το πέρασμα της Σάντι. Τόνισε, όμως, πως υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια που θα χρειαστούν στον απόηχο του κυκλώνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε συγχρόνως ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο από τον κυκλώνα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η προεκλογική εκστρατεία ουσιαστικά έχει διακοπεί με τον Ομπάμα να βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για να παρακολουθεί και να συντονίζει την κατάσταση.

Και ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ ακύρωσε τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το βράδυ της Δευτέρας «από σεβασμό προς τα εκατομμύρια των Αμερικανών» που απειλούνται από τον κυκλώνα.

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ εκτιμά ότι είναι μια στιγμή συσπείρωσης για τη χώρα και τους ηγέτες της για να προσφέρουν βοήθεια στους Αμερικανούς που απειλούνται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκάιλ Γκίτσο, εκπρόσωπος του Μιτ Ρόμνεϊ.

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ Μάρτιν Ο’Μάλει δηλώνει ότι ο κυκλώνας θα προκαλέσει νεκρούς.

«Ο κυκλώνας Σάντι θα περάσει μέσα από το Μέριλαντ και θα το πλήξει για 24 έως 36 ώρες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο επιτελείο συντονισμού της κρατικής βοήθειας.

Ολα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης – μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει την «άφιξη» του τυφώνα Σάντι.


Οι Αρχές της Νέας Υόρκης διέταξαν την αναστολή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των πλημμυρών και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμα του τυφώνα, που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη βορειοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει τη Δευτέρα ή και την Τρίτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Τα μεσάνυχτα 0:00 GMT, ο τυφώνας ήταν σε απόσταση 780 μιλίων νότια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) στο Μαϊάμι.

Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι αυτοί κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο κέντρο.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, τα σχολεία θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά ενώ κάποιες παράκτιες περιοχές της πόλης θα εκκενωθούν υποχρεωτικά λόγω της Σάντι.

Το μέτρο αφορά 375.000 ανθρώπους που κατοικούν στην Ζώνη Α της Νέας Υόρκης, ανέφερε ο δήμαρχος.

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,3 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής των ΗΠΑ, προειδοποιούν οι Αρχές.

Διακοπή λειτουργίας μέσων μεταφοράς

Aπό τις 19:00 τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) διακόπηκε η λειτουργία του δικτύου των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, για προληπτικούς λόγους εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Σάντι, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο.

Εκτός από το μετρό, οι Αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ.

Οπως ακόμη έγινε γνωστό, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας. Η Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για τη Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις.

«Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό», σημείωσε ο Κουόμο.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν άλλοι αξιωματούχοι στη συνέντευξη Τύπου.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα και την Τρίτη. Oπως σημείωσαν οι πηγές της Wall Street η απόφαση για το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ελήφθη λόγω των ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών.

Κλειστό στους επισκέπτες και το Aγαλμα της Ελευθερίας, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη , ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, λόγω της άφιξης του κυκλώνα.

Δεκαεπταμελές πλήρωμα εγκατέλειψε το ιστιοφόρο Bounty, αντίγραφο του ιστορικού ομώνυμου πλοίου, ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας, καθώς βρέθηκε στην πορεία του κυκλώνα. Η ακτοφυλακή διέσωσε ήδη 14 και αναζητά τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πλημμύρες στο Ατλάντικ Σίτι.

Μεγάλη πιθανότητα καταστροφών

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Κίνδυνος υπάρχει και για το εσωτερικό, μακριά από τις ακτές, κυρίως εξαιτίας από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα που αναμένεται –αν φυσικά συμβούν- να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν όταν η Σάντι φτάσει στην ανατολική ακτή προειδοποίησε σχετικά ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου Παρατήρησης Τυφώνων (NHC).

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 1 (δηλαδή της χαμηλότερης από όλους) στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson», προειδοποίησε, εξηγώντας ότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο.

Τον Οκτώβριο του 1991, σημειώνεται, μια τεράστια καταιγίδα είχε προκαλέσει το θάνατο 13 ατόμων και ζημιές 200 εκατομμυρίων δολαρίων. «Ομως τότε οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν περιοριστεί στη νότια Νέα Αγγλία», σημειώνει μέλος του NHC. Με τη «Σάντι», η περιοχή που θα πληγεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι ζημιές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια, εκτίμησε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk