Σε νέα αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων, όχι μόνο των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων που θα πληρώνουν φόρο 35% από το πρώτο ευρώ, αλλά και των μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν παιδιά, οδηγούν οι αλλαγές που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν ουσιαστικά και τα εισοδήματα των αγροτών, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω του ότι φορολογούνταν επί των τεκμαρτών γεωργικών εισοδημάτων, δεν πλήρωναν φόρους αφού το μέσο δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνούσε τα 1.600 ευρώ ετησίως, δηλαδή βρίσκονταν πολύ κάτω από το αφορολόγητο όριο. Τώρα οι αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να φορολογούνται ως επαγγελματίες, μόνο που ο συντελεστής φορολογίας δεν θα είναι 35% αλλά πολύ χαμηλότερος.
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει στη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με την οποία αντικαθίστανται οι φορολογικοί συντελεστές 38%, 40% και 45% για ετήσια εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ με τον χαμηλότερο 35%.
Η νέα κλίμακα που θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2013 αποτελείται από τέσσερα κλιμάκια και οδηγεί σε μείωση των φόρων για ετήσια εισοδήματα άγαμων άνω των 40.000 ευρώ, έγγαμων με ένα παιδί άνω των 47.000 ευρώ, έγγαμων με δύο παιδιά άνω των 54.000 ευρώ και έγγαμων με τρία παιδιά με ετήσια εισόδημα άνω των 63.000 ευρώ.
Με την προτεινόμενη μεταβολή των υψηλών συντελεστών ευνοούνται τα υψηλά σε βάρος των μεσαίων εισοδημάτων ενώ η επιβάρυνση θα ήταν δραματική αν είχε υιοθετηθεί η πρόταση για κατάργηση του χαμηλού συντελεστή 10% και η φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων με συντελεστή 18%!
Παρά ταύτα σημαντικές επιβαρύνσεις θα υποστούν εκατομμύρια οικογένειες με παιδιά αφού η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργεί το επιπλέον αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για το ένα παιδί, των 4.000 ευρώ για τα δύο παιδιά και των 7.000 ευρώ για τα 3 παιδιά. Αυτό μεταφράζεται σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 200 ευρώ, 400 ευρώ και 700 ευρώ αντίστοιχα για ετήσια εισοδήματα ως 40.000 ευρώ.
Από 40.000 ευρώ και άνω λόγω του ότι μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές μετριάζεται η φορολογική επιβάρυνση.

Επίδομα φτώχειας
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, σκέφτεται τη χορήγηση επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια για κατηγορίες φορολογουμένων που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα (φτώχειας).
Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί κάποιος με παιδιά που μέχρι σήμερα λόγω του ότι δήλωνε εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ δεν είχε ουσιαστικό όφελος από την εφαρμογή των εκπτώσεων για προστατευόμενα τέκνα να λάβει χρηματική βοήθεια.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το αφορολόγητο όριο των προστατευμένων τέκνων καθώς για αυτούς, μετά την κατάργησή του, προκύπτουν φορολογικές επιβαρύνσεις στις περισσότερες περιπτώσεις όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ