Το θάνατο του Δημήτρη Γουσίδη σε ηλικία 73 ετών, εμβληματικής προσωπικότητας στη δημοσιογραφία της βόρειας Ελλάδας, μετά από μάχη με τον καρκίνο ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ο Γουσίδης ήταν για σχεδόν τέσσερις δεκαετίας διευθυντής του γραφείου βόρειας Ελλάδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ήταν ο πρώτος διευθυντής του «Αγγελιοφόρου», και διετέλεσε διευθυντής της ΕΡΤ βόρειας Ελλάδας, του Mega στη Μακεδονία και της εφημερίδας «Μακεδονία».

Υπήρξε επί δεκαετία μόνιμος συνεργάτης της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, ανταποκριτής του UPI και συνεργάτης πολλών ευρωπαϊκών περιοδικών. Στις δημοσιογραφικές επιτυχίες του κορυφαία θέση έχει η πρώτη παγκοσμίως παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων του Μανόλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα.

Όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ, Πραγματοποίησε αποστολές σε περισσότερες από σαράντα χώρες των πέντε ηπείρων, κάλυψε με συστηματικό τρόπο ζητήματα του απόδημου ελληνισμού και ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που συνάντησε, σε ένα μεγάλο οδοιπορικό, τους πρωταγωνιστές της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου ως πολιτικούς πρόσφυγες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα το 1974.

Εξέδωσε τα βιβλία Όπου ζεις δεν πατρίζεις, Μάρκος Βαφειάδης–μαρτυρίες, Φλογισμένα Βαλκάνια. Ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ επί πέντε συνεχόμενες θητείες διαμόρφωσε το νεότερο πρόσωπο της Ένωσης «κομίζοντας πρωτίστως την αντίληψη της εξωστρέφειας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της σύνδεσης με την κοινωνία», όπως αναφέρει η Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, άνοιξε τον δρόμο για την υποδοχή νέων μελών, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της Ένωσης σε όλη τη Μακεδονία-Θράκη, πέτυχε την ένταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ στην Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και δημιούργησε το Μορφωτικό Ίδρυμά της.

Η κηδεία του Δημήτρη Γουσίδη θα γίνει την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις 17.30 από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.