Μήνυμα Μέρκελ σε Σαμαρά: Υλοποιήστε όσα υποσχεθήκατε και μετά συζητάμε

«Περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το ακούσαμε και στο παρελθόν» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ επανέλαβε ως χρονικό ορόσημο της έκθεσης της τρόικας για μελλοντικές αποφάσεις. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα και θα εξαλείψει τα δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και της αξιοπιστίας της χώρας. Ερωτηθείς εάν ετέθη το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα για μετά την έκθεση της τρόικας.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες, ενώ σημειώσε ότι γνωρίζει πως οι Έλληνες πολίτες τραβούν τα πάνδεινα και πως χρειάζονται υποστήριξη σε αυτή την έρημο ανάπτυξης.

Υπογράμμισε πως θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα αλλά μια ιδέα για την ολοκληρωμένη Ευρώπη.

Σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθούμε όλοι, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην ουσία του ελληνικού προβλήματος, ανέφερε ότι από κάθε βήμα περιμένουμε και ένα αποτέλεσμα και πως η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της στην ευρωζώνη.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και πως η Γερμανία θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

Σαμαράς: «Το σχεδιό μας θα αποδώσει σύντομα»

Το σχέδιό μας βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και θα αποδώσει σύντομα, δήλωσε με τη σειρά του ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας και το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο θα επιχειρήσει να κινηθεί: το αίτημα για ανάπτυξη, οι προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος αξιοπιστίας και ο στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της σύντομα και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, ενώ ανέφερε αρκετές φορές ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια.

Ερωτηθείς εάν έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά είπε ότι θα τεθεί μετά την έκθεση της τρόικας. «Σήμερα κυρίως θέσαμε τη μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη, η αρχή της οποίας είναι η ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε, αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στο στόχο μας. Άλλωστε, όπως είπε και η κ. Μέρκελ, θα υπάρξει και έκθεση της τρόικας και τότε θα τα δούμε όλα».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση της τρόικας σηματοδοτεί πως η νέα κυβέρνηση συντομα θα φέρει αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, τεράστια αναναξιοποίητη περιουσία και συγκριτικά πλεονεκτήματα, σημαντική, αλλά μέχρι τώρα αδρανή, δημόσια περιουσία, και κυρίως δυναμικούς και μορφωμένους ανθρώπους».

Και οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για μια νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις, ενώ επισήμαναν και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα δυσμενή σχόλια για την Ελλάδα.

«Την ώρα που ένας λαός περνά τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς ακόμη να έχει δει σημεία ανάκαμψης, τοξικές δηλώσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται μόνο κακό μπορούν να κάνουν» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσουν τέτοιες δηλώσεις όποια προέλευση κι αν έχουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος από πλευράς της μίλησε για «δύο πραγματικότητες που υπάρχουν, τις οποίες πρέπει να κάνουμε μία». Η Μέρκελ μίλησε για την πραγματικότητα της Ελλάδας, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά και την πραγματικότητα στη Γερμανία, όπου διακινείται από πολλούς ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα, και δεν φθάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, με συνέπεια να καλλιεργείται ανυπομονησία.

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως η αποστολή των ανθρώπων που φέρουν την πολιτική ευθύνη σε μία κοινή Ευρώπη είναι να ενώσουν τις δύο πραγματικότητες, επισημαίνοντας πάντως πως ζούσε σε ελεύθερες χώρες και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις γνώμες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk