Βεστερβέλε: δεν θα χαλαρώσουν οι όροι του μνημονίου

Η Γερμανία δεν θα χαλαρώσει σημαντικά τους όρους του ελληνικού μνημονίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Βερολίνο.

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην Αθήνα» επανέλαβε ο Γερμανός αξιωματούχος, καθώς και ότι πριν την έκθεση της τρόικας δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση.

Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να μείνουμε όλοι ενωμένοι στην Ευρωζώνη και προς τούτο εργάζεται.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την πλευρά του διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις και είπε ότι ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει εντός των επόμενων εβδομάδων το πακέτο των προαναγγελθέντων περικοπών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της τήρησης των δεσμεύσεών της.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να επιδεικνύεται αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, «ακόμη και σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας και εξάπλωσής της.

Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γκ. Βεστερβέλε που εκφράζοντας με έμφαση την συμπαράσταση της κυβέρνησής του προς τον ελληνικό λαό για τα βάρη που επωμίζεται, κάλεσε όλους, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ελλάδα και αλλού, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης και να αποφεύγουν τις εκδηλώσεις λαϊκισμού.

Η Deutsche Welle για τη συνάντηση Βεστερβέλε – Αβραμόπουλου

Η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογο του Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν είχε τον χαρακτήρα της προετοιμασίας της συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά την Παρασκευή, γιατί αυτή προετοιμάζεται απευθείας από τους άμεσους υφισταμένους των δύο. Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε περισσότερο για ατμοσφαιρικούς λόγους. Και ως «πηγή μόλυνσης» του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη ο κ. Βεστερβέλε στοχοποίησε τον λαϊκισμό στα ΜΜΕ αλλά στον λόγο των πολιτικών. Χαρακτηριστική για τον προβληματισμό που διακατέχει τον Γκίντο Βεστερβέλε είναι η δήλωση του στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογο του ότι «είναι εύκολο να κατεδαφίσει κανείς με την αξίνα της κριτικής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά είναι πολύ δυσκολότερο να το ξαναφτιάξεις».

«Δεν θα πρέπει να υπενθυμίζονται διαρκώς τα λάθη της Ελλάδας»

Εξηγώντας περαιτέρω αυτήν την δήλωση, υψηλόβαθμη πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση την οποία βιώνει αυτό το διάστημα η ΕΕ αποφασιστικής σημασίας για το ποια εικόνα θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στον κόσμο αλλά και στους ευρωπαίους πολίτες για την Ευρώπη, όπως επίσης και ποια θα είναι η εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό. Ιδιαιτέρως το τελευταίο σημείο είναι και ο λόγος που οδηγεί τον κ. Βεστερβέλε να τονίζει με κάθε ευκαιρία που του δίνεται, «ότι δεν είμαστε εμείς οι Γερμανοί που αποφασίζουμε για την τύχη των άλλων» και ότι «το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στην Αθήνα». Η ίδια πηγή του γερμανικού υπουργείου επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει κάθε τόσο και λιγάκι να υπενθυμίζονται τα λάθη της Ελλάδας στο παρελθόν.

«Δεν θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική χαλάρωση του μνημονίου»

Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά της Γερμανίας όταν πρώτη δεν τηρούσε τα κριτήρια σταθερότητας της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Όλοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι όταν μιλάνε για την Ελλάδα της κρίσης μιλάνε και για ανθρώπους οι οποίοι είναι άνεργοι, για νέους που έχουν ένα αβέβαιο μέλλον και για συνταξιούχους που θα πρέπει να ζήσουν με μειωμένες συντάξεις.

Στην συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση ο Γκίντο Βεστερβέλε τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Επιμένοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική χαλάρωση του μνημονίου, ο κ. Βεστερβέλε υπενθύμισε συγχρόνως ότι οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα έχουν φρενάρει την εφαρμογή του. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω δηλώσεις και παρέπεμψε στην έκθεση που θα καταθέσει η τρόικα τον Σεπτέμβρη.

Αναφερόμενο σε αυτήν την έκθεση, το υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι η έκθεση θα παρουσιάζει μια σύνθετη εικόνα για την χώρα: πχ. τις αιτίες για την αρνητική κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και αισιόδοξες πτυχές του μεταρρυθμιστικού έργου. Στη βάση αυτής της ολοκληρωμένης εικόνας Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συζητήσουν κατόπιν με την ελληνική κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει.

«Να πεισθεί η κ. Μέρκελ για την αποφασιστικότητα της Αθήνας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ενώ υποστήριξε ότι δεν συζήτησε με τον γερμανό ομόλογο του το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης του μνημονίου, απέφυγε να το αποκλείσει αυτό για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, λέγοντας ότι η ατζέντα συνομιλιών των δύο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ενδεικτικό όμως για τη γραμμή που προτίθεται να τηρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο είναι η επιβεβαίωση του κ. Αβραμόπουλου ότι η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα παραμονής στην Ευρωζώνη και να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα όμως επισήμανε: «Ένα πρόγραμμα λιτότητας χωρίς κίνητρο για ανάπτυξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία». Το ζητούμενο τώρα είναι να πεισθεί η κ. Μέρκελ για την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, για το ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει σταθερά τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Γεγονός είναι πάντως ότι ακόμη υπάρχουν ενδοιασμοί στο Βερολίνο για το πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Κανείς δεν ξεχνά την στάση του όταν ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk