Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει με δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Independent, κατηγορώντας τους Ελληνες ότι, στο πλαίσιο εμπορικών-επενδυτικών εκδηλώσεων στο ολυμπιακό Λονδίνο, παρά την κρίση στη χώρα τους, ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες λίρες για να κλείσουν ολόκληρο το Carlton Club στο Σεντ Τζέιμς Λονδίνο, για να το μετατρέψουν σε «Σπίτι των Ελλήνων».

Η εφημερίδα γράφει ότι μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ενοικιάσουν το πριβέ κλαμπ και να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του για την «προώθηση της ελληνικής κουλτούρας», όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι διοργανωτές.

Σε ένα ιδιαιτέρως επικριτικό δημοσίευμα, ο Independent γράφει ότι ενώ οι περικοπές έχουν επηρεάσει πολλά αθλήματα, δόθηκαν 150.000 λίρες για την ενοικίαση του πολυτελούς χώρου. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι 75.000 λίρες θα δοθούν από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών και τα υπόλοιπα από τον ΟΠΑΠ.

Η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο αναφέρει πάντως ότι ο λόγος που νοικιάστηκε το Carlton Club ήταν ότι επρόκειτο για τον μοναδικό χώρο που ήταν διαθέσιμος, μετά τις εκλογές. Η πρώτη προφανής επιλογή θα ήταν το Ελληνικό Κέντρο στο Marylebone το οποίο διατίθετο σε πιο χαμηλή τιμή, στις 1.800 λίρες την ημέρα.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Μαρκ Μπλούντεν «τη στιγμή που η Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει από «καταστροφικά» οικονομικά μέτρα οι έλληνες αξιωματούχοι που βρίσκονται στην βρετανική πρωτεύουσα ξοδεύουν χιλιάδες λίρες σε ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου…

Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι χορηγοί, πολιτικοί και επίσημοι θα «σμίξουν» με τους αθλητές στη λέσχη, όπου σερβίρονται πανάκριβα «γκουρμέ» πιάτα. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι διοργανωτές θέλουν να προωθήσουν την ελληνική κουλτούρα, ιστορία, την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη. Η λέσχη, όπως σημειώνεται στο άρθρο, χρησιμοποιείται συνήθως από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος αλλά είναι κλειστή για ένα μήνα κατά το καλοκαίρι.

Οι ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες, από την συγχρονισμένη κολύμβηση μέχρι το στίβο και την σκοποβολή, έχουν όλες επηρεαστεί από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς τους και υπήρχε φόβος ότι μερικές από τις ομάδες θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Λονδίνο. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως η Ελληνική Ομοσπονδία Κολύμβησης έκανε περικοπές της τάξης του 40% στην Ολυμπιακή ομάδα και ότι αθλητές της υδατοσφαίρισης προειδοποίησαν ότι θα εγκατέλειπαν τους Αγώνες εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης από την Πολιτεία.

Πάντως το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, που διοργανώνει την εκδήλωση, δήλωσε ότι ελπίζει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις «για να διασκεδάσει τους επισκέπτες και να προωθήσει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

Το «Σπίτι των Ελλήνων» άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο και θα είναι ανοικτή από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, μέχρι την Παρασκευή.

Στο άρθρο παρουσιάζεται δήλωση του κ. Χάρη Οικονομόπουλου, προέδρου του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «ήταν χρέος του ιδιωτικού τομέα να οργανώσει και να φιλοξενήσει την εθνική ολυμπιακή αποστολή έστω και για ένα μέρος των Αγώνων».

Ο κ. Οικονομόπουλος συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο το λίκνο του Ολυμπισμού και της δημοκρατίας, αλλά και τη μητέρα των πανευρωπαϊκών ιδεωδών. Το Carlton Club βρίσκεται σε κομβικό μέρος και αποτελεί σημαντικό χώρο όπου έχουν παρθεί πολλές κρίσιμες αποφάσεις για τη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα».

Ακόμη, έλληνας μετανάστης που διαμένει στο Λονδίνο δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να κάνουν μια πιο «συντηρητική επιλογή».

Από την πλευρά του ο 28χρονος δημοτικός σύμβουλος Σπίρο Βαν Λέεμνεν από το Χάκνεϊ είπε ότι «πρόκειται για μια πολυτελή εκδήλωση που διοργάνωσαν Έλληνες εκατομμυριούχοι και γραφειοκράτες με μοναδικό στόχο να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι «οι ελληνικές οικογένειες καλούνται τώρα να πληρώσουν τους »φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επέστρεψα από την Ελλάδα πριν από τρεις ημέρες και η κατάσταση για τους ανθρώπους εκεί είναι αφόρητη».

Όπως είπε «οι μισοί από τους νέους ανθρώπους είναι άνεργοι και αυτοί που έχουν δουλειά με δυσκολία βγάζουν 400 ευρώ το μήνα. Ακόμα και τα παιδιά στερούνται ιατρικής περίθαλψης σε δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των περικοπών».

Η απάντηση της ΕΟΕ

Αργά το βράδυ της Τρίτης (31/7) η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει τα εξής:

«Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ και στη συνέχεια σε μερίδα του ελληνικού Τύπου περί σπατάλης χρημάτων από τη δημιουργία και τη λειτουργία του «Ελληνικού Σπιτιού» στο Λονδίνο, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει τα κάτωθι:

-Η δημιουργία και γενικότερα η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο και όχι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

-Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καλύπτει μόνον τα έξοδα της συμμετοχής της Ολυμπιακής μας ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλύφθηκαν από χορηγίες.

-Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο χώρο για τις δραστηριότητές της παρά μόνον για τη διανομή εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων για τις οικογένειες των αθλητών μας και μάλιστα χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

-Η μόνη εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, στις 3 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί σε διαφορετικό χώρο και καλύπτεται αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου από την χορηγό εταιρία P&G.

-Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητεί από όλους ορθότερη εξακρίβωση πληροφοριών και στοιχείων σε περιπτώσεις αναπαραγωγής τους και ταυτόχρονα επιθυμεί τον σεβασμό στη προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον καλύτερο τρόπο».

Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο: Ανυπόστατο το άρθρο του Independent

«Κακοήθες» και «ανυπόστατο» χαρακτήρισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το άρθρο του Independent ο πρόεδρος τους Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος.

Η αντίδραση του κ. Οικονομόπουλου, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Ελληνικού Σπιτιού, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν έντονη. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνηθίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε χώρα να έχει το δικό της σπίτι, που στόχο έχει να προβάλει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.

«Ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας Independent» είπε ο κ. Οικονομόπουλος, «ήταν προαποφασισμένος και είναι ανυπόστατος. Ο συντάκτης του άρθρου απεγνωσμένα προσπάθησε να δημιουργήσει μια ιστορία και επέλεξε έναν τίτλο ο οποίος διαψεύδεται ακόμη και από στοιχεία που παραθέτει μέσα στο κείμενο του. Δηλώνω κατηγορηματικά πως ούτε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, ούτε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και κανένας Έλληνας αξιωματούχος, έχουν δαπανήσει ένα ευρώ για το Σπίτι των Ελλήνων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, της Συμμαχίας για την Ελλάδα και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

»Το Σπίτι των Ελλήνων για το διάστημα που θα λειτουργήσει, 28 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου, στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες, οι οποίες συμπληρώθηκαν με προσωπικές θυσίες συγκεκριμένων ανθρώπων. Ζητώ σήμερα από την εφημερίδα Independent να προβεί σε άμεση διόρθωση του ανυπόστατου και κακοήθους άρθρου. Αν δεν το κάνει θα βρεθώ στην ευχάριστη θέση να την ευχαριστήσω για την οικονομική συνδρομή που θα προσφέρει στην προσπάθεια που κάνουμε. Μια προσπάθεια για την οποία είμαστε περήφανοι και την οποία στηρίζουν πολλοί άνθρωποι με προσωπικές θυσίες και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίζουν να την στηρίζουν».