Βαριά ατμόσφαιρα επικράτησε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών παρά την απροθυμία των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη να μπουν σε λεπτομέρειες για την ουσία της συζήτησης. Από τις τοποθετήσεις τους κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε σαφές ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να αποφύγουν τη λήψη εισοδηματικών μέτρων τουλάχιστον άμεσα, προσδοκώντας η διαπραγμάτευση με την τρόικα να φέρει την πολυπόθητη επιμήκυνση.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Επιπλέον, συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά μετέδιδαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο σε αυτή τη φάση για κατάτμηση του προγράμματος και ότι η παρουσίαση ενός αξιόπιστου πακέτου 11,5 δισ. ευρώ θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και θα επιτρέψει την πρόσβαση σε πολλαπλάσια ποσά, τα οποία θα δώσουν λύση στο ταμειακό πρόβλημα της χώρας αλλά και στην προσπάθεια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παρά την προσπάθεια των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, είναι φανερό ότι στο εσωτερικό της διαμορφώνονται δύο διαφορετικές «γραμμές». Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα προσήλθε στη σύσκεψη με ένα σχέδιο δέκα σημείων – το πρωί θα το παρουσιάσει μαζί με την ανάλυση της στρατηγικής που προτείνει στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού είναι οι εξής: Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα 6,5 δισ. ευρώ, άμεσα υλοποιήσιμο το οποίο να περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση του κράτους έως το 2014. Παράλληλα να διαμορφωθεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2016 και, αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την εφαρμογή του προγράμματος αυτού και την κατάσταση της οικονομίας, να εξειδικευτούν σε επόμενη φάση τα κοινωνικά ευαίσθητα μέτρα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προτείνει ακόμα να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα όλα τα αναπτυξιακά θέματα και να επιχειρηθεί να αλλάξει το επικοινωνιακό κλίμα και να σταματήσουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Διαφορετικά εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεφύγει και σύντομα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.

Ο κ. Κουβέλης συμφωνεί με την πρόταση να εξαντληθούν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, όπως επίσης με το να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων μέτρων από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και τη μείωση του κράτους και όχι από τα εισοδήματα.

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης φέρονται να επισήμαναν στον Πρωθυπουργό ότι ακόμα και αν συμφωνήσει αυτά τα οδυνηρά μέτρα με την τρόικα και τους δανειστές μας, με δυσκολία θα τα περάσει από τη Βουλή. «Ακόμα και αν ψηφιστούν, σε τι κατάσταση θα βρεθεί η χώρα μετά;» διερωτήθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φέρεται πεπεισμένος ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση των άλλων δύο αρχηγών – «να τη δούμε», λέγεται ότι τους είπε – και φάνηκε διατεθειμένος να κάνει τις κινήσεις του σε επίπεδο αρχηγών κρατών και να εξαντλήσει τα περιθώρια για ένα ηπιότερο πακέτο μέτρων.

Στη συνέχεια όμως πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου μετέδιδαν ότι κάποιοι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια προκειμένου να ενισχύσουν το φιλολαϊκό προφίλ τους, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν τα μηνύματα και τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το εξωτερικό.

«Η τρόικα δεν θα δεχτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα σε δύο φάσεις και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε συμπεριφορές που θα δώσουν επιχειρήματα σε όσους μας θέλουν εκτός ευρώ», σχολίαζαν.

Επίσης, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι στο τέλος τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους και ότι θα γίνει ό,τι πρέπει για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Χωρίς το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όμως, δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαπραγμάτευση», συμπλήρωναν.