Ομάδα ισπανών επιστημόνων χρησιμοποίησε αλγορίθμους για να μελετήσει την ποπ μουσική. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποπ τραγούδια από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Όπως υποστηρίζουν, τα σύγχρονα ποπ τραγούδια είναι πιο θορυβώδη και όλα μοιάζουν μεταξύ τους

Η ανάλυσηΕπιστήμονες του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Ισπανίας χρησιμοποίησαν πολύπλοκους αλγορίθμους για να αναλύσουν τη βάση δεδομένων Million Song Dataset, ένα σύστημα που μετατρέπει τη μουσική και τους στίχους ενός τραγουδιού σε δεδομένα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τραγούδια της ποπ από το 1955 μέχρι και το 2010. Διαπίστωσαν ότι τα σημερινά τραγούδια έχουν υψηλότερη ένταση στον ήχο τους ενώ επίσης οι δημιουργοί τους χρησιμοποιούν τις ίδιες μουσικές «συνταγές» με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

«Η ανάλυση που κάναμε δείχνει ότι υπάρχει ομογενοποίηση στη μουσική έκφραση. Από τη δεκαετία του 1950 περιορίζεται σταθερά η ποικιλία στη σύνθεση των ποπ τραγουδιών, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα όργανα που χρησιμοποιούνται, τις μελωδίες κ.λ.π. Στα σύγχρονα ποπ τραγούδια χρησιμοποιούνται λίγα και συγκεκριμένα όργανα τα οποία “παίζουν” κατά βάση στον ίδιο ρυθμό. Επίσης η σημερινή τάση στην παραγωγή της ποπ μουσικής είναι να γράφονται τα τραγούδια στο στούντιο με μια μέθοδο η οποία τα κάνει να ακούγονται πολύ πιο δυνατά στο ραδιόφωνο ή στις διάφορες συσκευές αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού από ό,τι τα άλλα τραγούδια χωρίς ο ακροατής να έχει μεταβάλει την ένταση του ήχου» δηλώνει ο Ζοάν Σέρα, ειδικός στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας.