Εσωτερικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και τηλεφωνικές επικοινωνίες με κυβερνητικά στελέχη θα έχει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων βρίσκεται η αποκρυστάλλωση των περικοπών δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία και συγκεκριμένα η ανεύρεση δαπανών 3 δισ. ευρώ ο προσδιορισμός των οποίων ακόμη εκκρεμεί.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει, προσδιορίσει και ταυτοποιήσει περικοπές εξόδων περίπου 8 δισ. ευρώ, αφενός από την μελέτη του ΚΕΠΕ (5,1 δισ. ευρώ), αφετέρου από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα υπουργεία (3 δισ. ευρώ). Οι εξοικονομήσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ, τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων, την ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, κ.α..

Στο πλαίσιο αυτό εντός της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση κατάργησης ή συγχώνευσης τουλάχιστον 20 οργανισμών από την κυβέρνηση, ενώ έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα καταργηθούν συνολικά 225 φορείς του Δημοσίου.

Ο κ. Στουρνάρας επιθυμεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής να ενσωματώνει σε βάθος τετραετίας τις παραπάνω περικοπές δαπανών, ώστε ο επιμερισμός 2,875 δισ. ευρώ ανά έτος να απορροφηθεί από την οικονομία και να μην επιτείνει την ύφεση. Ειδικά λόγω της ύφεσης το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι οι ανάγκες για νέα μέτρα στην διετία 2013- 2014 ενδέχεται να αυξηθούν από τα 11,5 δισ. ευρώ, στα 14 δισ. ευρώ, ώστε να πληρωθούν οι προϋπόθεσεις για βιωσιμότητα του χρέους. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε επιτακτική την ενσωμάτωση των περικοπών σε βάθος τετραετίας.

Πάντως, η Κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας αποφασισμένη να πιάσει το 2012 το στόχο για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε επίσπευση της λήψης των μέτρων των επομένων ετών.

Την κυβερνητική πολιτική επικρίνει το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Οι κόκκινες γραμμές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ είναι σκέτη απάτη. Και τα 11,5 δισ. ευρώ θα τα αφαιρέσουν από τις τσέπες του λαού. Απόδειξη γι’αυτό είναι ότι μεθοδεύουν να κόψουν τις δήθεν μεγάλες συντάξεις και τα επικουρικά, όταν κι αυτές οι δήθεν μεγάλες συντάξεις είναι ονομαστικές, γιατί έχουν υποστεί μεγάλη λεηλασία με τα χαράτσια και τους φόρους.

»Μία λύση υπάρχει: Ο λαός να καταφέρει να μπλοκάρει αυτά τα μέτρα. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό: Να ανασυνταχθεί, διαφορετικά κάθε μέρα θα κλαίει και θα οδύρεται για τις καινούργιες απώλειες».