Στη Δαμασκό και το Χαλέπι έχουν επικεντρωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ και των εξεγερμένων που ζητούν την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από την εξουσία. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως ελέγχουν πλέον και τρίτο πέρασμα στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης ξεπερνούν τους 19.000.

Οι Σύροι εξεγερμένοι μάχονται εναντίον των στρατευμάτων που παραμένουν πιστά στον πρόεδρο Αλ Άσαντ κοντά στην κύρια βάση των υπηρεσιών πληροφοριών στο Χαλέπι, ενώ ελικόπτερα βομβαρδίζουν πολλές συνοικίες της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους αντάρτες, αλλά και της Ντέιρ αλ Ζορ.

Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και σε άλλες περιοχές του Χαλεπίου, ενώ διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές στη διάρκεια της νύκτας ένα άγαλμα του πατέρα του Αλ Άσαντ στην κεντρική περιοχή Σάχμπα.

«Εκρήξεις από διάφορες περιοχές συγκλονίζουν όλη την πόλη. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονται από το πρωί κοντά στο αρχηγείο της Κρατικής Ασφάλειας στη συνοικία Αλ Μουχαφάζα» δήλωσε μια κάτοικος του Χαλεπίου στο Reuters.

Πηγές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι μαχητές από τις γύρω περιοχές συρρέουν στην πόλη των 3 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το τάγμα των ανταρτών Τάουχιντ ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι έχει ξεκινήσει η μάχη για την «απελευθέρωση του Χαλεπίου».

Στην πρωτεύουσα Δαμασκό, οι δυνάμεις του Άσαντ φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, καθώς κατάφεραν να εκδιώξουν τους αντάρτες από τη συνοικία Μέζε, σύμφωνα με ακτιβιστές και κατοίκους.

Στρατεύματα της 4ης Μεραρχίας πολιορκούν τη βόρεια συνοικία της Δαμασκού Μπάρζεχ, ενώ ακούγονται πυρά από άρματα μάχης. Πυρά πολυβόλων όπλων από ελικόπτερα ακούγονται από τις γειτονικές συνοικίες Ρουκν αλ Ντιν και Καμπούν.

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με πυρά όλμων και πυροβολικού την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, ενώ ελικόπτερα έριξαν ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους αντάρτες από το να πάρουν τον έλεγχο της πόλης. Πρόκειται για τον σφοδρότερο βομβαρδισμό που έχει γνωρίσει η Ντέιρ αλ Ζορ από πέρυσι οπότε εισέβαλε ο στρατός στην πόλη για να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Κατελήφθη και τρίτο φυλάκιο

Οι Σύροι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους ένα ακόμη φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία, το Μπαμπ αλ Σάλαμ, βόρεια του Χαλεπίου. Πρόκειται για το τρίτο φυλάκιο στα σύνορα με την Τουρκία που καταλαμβάνουν οι Σύροι αντάρτες τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του το φυλάκιο Μπαμπ αλ Σάλα, αλλά οι δυνάμεις του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) βομβαρδίζουν τις θέσεις μας από μακριά» δήλωσε ο Αχμέντ Ζαϊντάν, εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου της Ηγεσίας της Επανάστασης.

Οι Σύροι εξεγερμένοι κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα τα φυλάκια Μπαμπ αλ Χάουα και Τζαραμπλούς στα σύνορα με την Τουρκία, καθώς και δύο φυλάκια στα σύνορα με το Ιράκ.

Πάνω από 19.000 οι νεκροί

Την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι πάνω από 19.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία στη διάρκεια των 16 μηνών της εξέγερσης.

Συνολικά έχουν σκοτωθεί 19.106 άνθρωποι: 13.296 άμαχοι, 4.861 στρατιώτες και 949 λιποτάκτες.

Συνάντηση στη Ντόχα

Η επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα, Κυριακή, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, τη Ντόχα.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ μπεν Χέλι, η συνεδρίαση αναμένεται να αναφερθεί στις «σοβαρές εξελίξεις» στη Συρία.

Στην υπουργική επιτροπή για τη Συρία, της οποίας προΐσταται το Κατάρ, συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Αλγερία, το Ιράκ και το Κουβέιτ.