οικονομία

Paul Krugman
Τέλος στην ύφεση τώρα!

Μετάφραση Τίνα Θέου,
Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 272, τιμή 16 ευρώ


Ο νομπελίστας οικονομολόγος παρουσιάζει την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση που αποτέλεσε το έναυσμα για τη μεγαλύτερη πτωτική στροφή της οικονομίας μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930 και τις προσπάθειες αντιμετώπισής της ως τώρα. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η επιστροφή σε μια ισχυρή ανάπτυξη με άμεση αύξηση των κρατικών δαπανών. Ο Κρούγκμαν καταρρίπτει τις αντιρρήσεις και στριμώχνει τους θιασώτες του δόγματος της λιτότητας στη γωνία.


ποίηση

Iουλίτα Ηλιοπούλου
Το σπίτι

Εκδόσεις Υψιλον/Βιβλία,
2012, σελ. 36

«Τοπίο; Μήτε ορίζοντας, ουρανός ή και γη. Μόνο ένας γαλανός, πυκνός αέρας. Δυο πρόσωπα κοντά κοντά κι ύστερα η αφή, απαλή των χειλιών. Το φιλί, χρόνων παμπάλαιων, να επιβιοί πιο νέο. Που κανείς δεν μπόρεσε ποτέ του να περιγράψει την έκταση που έχει. Το σπίτι τούτο του έρωτα. Μας». Το νέο βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου αποτελείται από 30 πεζόμορφα ποιήματα, 30 ολοζώντανες, υπερρεαλιστικές εικόνες που αποτυπώνουν τον έρωτα, την απώλεια και τη μοναξιά.

δοκίμιο

Rainer Maria Rilke
Κούκλες

Εικονογράφηση Λόττε Πρίτσελ,
μετάφραση Κώστας Κουτσουρέλης
Εκδόσεις Περισπωμένη, 2012,
σελ. 75, τιμή 15 ευρώ

Το 1913 ο Ρίλκε επισκέφθηκε μια έκθεση της γνωστής κουκλοποιού Λότε Πρίτσελ στο ατελιέ της στο Μόναχο. Η εντύπωσή του ήταν τέτοια ώστε εμπνεύσθηκε ένα δοκίμιο για τις κούκλες ως έκφραση της συναισθηματικής αλληλεπίδρασης του παιδιού με τον κόσμο. Οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι λίγα χρόνια αργότερα στον βιβλιοφιλικό «Υπερίωνα» του Μονάχου. Εκείνη τη συνάντηση, εκείνη την περίφημη έκδοση (στην οποία τα σκίτσα συνόδευαν το κείμενο) αναβιώνει ετούτη, 90 χρόνια αργότερα.

μυθιστόρημα

Κωστής Γκιμοσούλης
Το αηδόνι στο πόδι της

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012,
σελ. 197, τιμή 10,65 ευρώ

Ένας ταξιτζής λίγο αλλιώτικος από τους άλλους είναι ο Θωμάς. Ενας ταξιτζής παραμυθάς, στη μέση του δικού του κόσμου. Από το αυτοκίνητό του περνά όλο το τσίρκο μιας μικρής πόλης: υστερικά θηλυκά με ύποπτες προθέσεις, κακοποιοί με αβέβαιο προορισμό, παπάδες με ανεβασμένη λίμπιντο και ανέμελα ζευγάρια, οργανοπαίκτες από τα Βαλκάνια και ένας σκύλος που τον λένε Φάτσα. Συνταξιδιώτες τής μιας διαδρομής, που του δίνουν κάτι για να του πάρουν κάτι ακριβότερο.

μαρτυρία

Γιώργος Διον.Πουκαμισάς
Σκιαγραφία μιας εφηβείας:
Στον Πειραιά, 1954-1973

Εκδόσεις Κασταλία, 2012,
σελ. 172, τιμή 10 ευρώ

Η επιστροφή ενός διπλωμάτη στα νεανικά χρόνια που τον διαμόρφωσαν μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση που αναπλάθει παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις. Ο πρέσβης μας στο Βουκουρέστι επιστρέφει στη γειτονιά όπου μεγάλωσε, σε τόπους και κυρίως ανθρώπους που τον καθόρισαν, αφηγείται τις μικρές τους ιστορίες και παράλληλα τη μεγάλη ιστορία της Ελλάδας, από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως την πτώση της Χούντας, «ως έκτιση χρέους στην πατρίδα της πατρίδας που είναι τα παιδικά μας χρόνια».

αφηγήματα

Λίνα Αλικάκου Σόρογκα
Μαυσωλείο παιχνιδιών

Εκδόσεις Πλέθρον, 2012,
σελ. 140, τιμή 13 ευρώ

Ενας νάρκισσος πατέρας δολοφονείται από τους κλωνοποιμένους γιους του. Μια γιαγιά βγαίνει από τον πάγο που την κρατούσε ζωντανή στο Ινστιτούτο Κρυογονικής στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο γιος ενός διάσημου συγγραφέα ταξιδεύει στις σελίδες του βιβλίου του εγωπαθούς μπαμπά του και τον εκδικείται με τον πιο παράξενο τρόπο. Μια κοπελίτσα απολαμβάνει τη στοργή ενός ζευγαριού γκέι στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Δεκαοκτώ ιστορίες ή μία σε δεκαοκτώ συνέχειες, για τα ανθρώπινα πάθη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ