Για έναν λογαριασμό 866 ευρώ, η ΔΕΗ άφησε το μεσημέρι της Πέμπτης χωρίς ρεύμα τους υπερήλικες που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη.

Το περίεργο είναι ότι οι αρμόδιοι της ΔΕΗ προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια τη στιγμή που ο λογαριασμός λήγει στις 3 Αυγούστου. Από το ποσόν αυτό, μόνο 98,77 ευρώ είναι η αξία του ρεύματος. Το μεγαλύτερο μέρος (600,29 ευρώ) είναι το «χαράτσι» και 166,94 ευρώ για τον Δήμο Αθηναίων και την ΕΡΤ.

Δεν έχει σημασία αν ο λογαριασμός είναι εμπρόθεσμος. Σημασία έχει ότι οι αρμόδιοι της ΔΕΗ δεν δίστασαν να αφήσουν ανθρώπους κατάκοιτους, άνω των 80 και 90 ετών, χωρίς ρεύμα και κλιματισμό, εν μέσω θέρους. Όταν μάλιστα, το ίδιο το κράτος, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οφείλει στο Άσυλο Ανιάτων τρία εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του Ασύλου, η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού» (600 ευρώ), παρά το γεγονός ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

Τα δε χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το Άσυλο Ανιάτων, για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του -κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ – προσεγγίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 είναι οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές των δύο Ταμείων από τον Οκτώβριο του 2008 έως το τέλος του 2011.
Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς – ακόμα και για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας – καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι:

–Να μην έχουν συτίζονται με κρέας εδώ και ενάμισι μήνα οι 235 ασθενείς, γιατί οι προμηθευτές έχουν διακόψει την πίστωση προς το Άσυλο. Ήδη, ο υποσιτισμός των ασθενών έχει αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα και επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας τους, ειδικά στους κατάκοιτους ασθενείς που έχουν ανάγκη από βιταμίνες, σίδηρο και λευκώματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές από την καθήλωσή τους στο κρεβάτι. Αρκετοί ασθενείς εμφανίζουν επίμονες κατακλίσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, σοβαρή αναιμία, κλπ.

–Να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα καθημερινής χρήσης για κατάκοιτους και ανάπηρους ασθενείς, όπως αλοιφές, πολυβιταμινούχα σκευάσματα, κολλύρια, αντιμικροβιακά, γάζες, πάνες, κλπ.

–Να είναι απλήρωτοι οι 170 εργαζόμενοι και γιατροί του Ασύλου Ανιάτων από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασύλου Ανιάτων κυρία Ιωάννα Ηλιάδη, «… εδώ και σχεδόν δύο μήνες προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, αλλά βρίσκουμε τις πόρτες κλειστές».

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης έκαναν στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς. Παράλληλα, έστειλαν επιστολές προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας. «Το επόμενο βήμα μας», προειδοποίησαν, «είναι να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για εισαγωγή νέων περιστατικών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τι απαντά η ΔΕΗ
«Με αφορμή αναφορές ΜΜΕ που κάνουν λόγω για αποκοπή της ηλεκτροδότησης του Ασύλου Ανιάτων στην περιοχή της Κυψέλης, στην Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποιεί ότι συνεργείο του προέβη στην ενέργεια αυτή για ληξιπρόθεσμες οφειλές ρεύματος.

Η ΔΕΗ ουδέποτε είχε ενημερωθεί πως ο εν λόγω αριθμός παροχής αφορούσε το «Άσυλο Ανιάτων», καθώς ήταν δηλωμένο σε όνομα ιδιώτη χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Επισημαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποκατέστησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ηλεκτροδότηση και αφού πρώτα ενημερώθηκε ότι η συγκεκριμένη παροχή ανήκει σε ίδρυμα.

Η ΔΕΗ ζητά συγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για υπεύθυνη ενημέρωση των υπηρεσιών της από τους καταναλωτές, ειδικά όταν οι δραστηριότητές τους έχουν κοινωφελή χαρακτήρα».