Από την Κύπρο, όπου πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, επιφύλαξε έμμεσες πλην σαφείς βολές για την τρόικα και την «συνταγή» που εφαρμόζει στην Ελλάδα, βυθίζοντας την οικονομία της χώρας στην ύφεση και οδηγώντας την κοινωνία στην ραγδαία υποβάθμιση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, «θεωρώ ότι η ΄΄συνταγή΄΄ η οποία έχει εφαρμοσθεί στην Ελλάδα ήταν λάθος». Μάλιστα πρόσθεσε εν όψει και της έλευσης της τρόικας: «Πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό πλέον από τους ευρωπαίους εταίρους, συμμάχους και δανειστές μας και θεωρώ ότι και η τρόικα πλέον θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα με μεγαλύτερες εμπειρίες και με περισσότερη ευελιξία».

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι «υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης τέτοιας που και η οικονομία να μπορεί να μπει σε ανάπτυξη και ταυτόχρονα η κοινωνική συνοχή να μπορεί να διατηρηθεί σε επίπεδα συνεννόησης και συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και συζητήθηκαν εκτενώς τα οικονομικά θέματα που ταλανίζουν τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο. Μάλιστα του ζητήθηκε να μεταφέρει τις απόψεις και τις προτάσεις τους στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, στην κατεύθυνση συντονισμού των δυο κυβερνήσεων. Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, η ελληνική εμπειρία θα πρέπει να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία στην συζήτηση που έχει ήδη με τους δανειστές. «Το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν ΄΄βαδίζει΄΄ όπως θα έπρεπε λόγω της
υψηλής ύφεσης, η οποία υπερβαίνει ακόμη και τις εκτιμήσεις όλων στο
πρόγραμμα που είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο του 2011
», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, διαπιστώνοντας ότι «αυτό δημιουργεί νέες εμπειρίες και στην τρόϊκα, η οποία αντιμετωπίζει με διαφορετική οπτική –κατά τη γνώμη μου- κάποια ζητήματα, δηλαδή παρουσιάζεται μια ευελιξία κατ’ αρχήν στις συζητήσεις, γιατί ως προς τις αποφάσεις έχουμε ακόμα πορεία».