Η ευρωπαϊκή στήριξη που αποφασίστηκε να δοθεί στην Ισπανία, και οι τελικοί όροι της οποίας αναμένεται να συμφωνηθούν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Παρασκευή, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και όχι για «άλλους σκοπούς», όπως η αγορά ισπανικού χρέους, υπογραμμίζει η Κομισιόν.

Αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο που ήθελαν, βάσει προσχεδίου του μνημονίου κατανόησης, όσα κεφάλαια «περισσέψουν» από την ανακεφαλαιοποίηση να αξιοποιηθούν για την αγορά ομολόγων είναι προϊόν «παρερμηνείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο’Κόνορ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την Παρασκευή τους όρους και τα επιμέρους του πακέτου, για το οποίο έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί να δεσμευτούν μέχρι 100 δισ. ευρώ.

Για το ζήτημα της ευθύνης της αποπληρωμής του πακέτου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υπογραμμίσει -εν όψει της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή την Πέμπτη- πως την ευθύνη θα τη φέρει το ισπανικό κράτος, από το οποίο και θα διοχευτευτούν τα κεφάλαια για την στήριξη του τραπεζικού τομέα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε την Πέμπτη πως «το ποσό των μέχρι 100 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί πως θα παρέχει η Ευρωζώνη για τις ισπανικές τράπεζες είναι ακριβώς για αυτό, μόνο για αυτόν τον σκοπό και για κανέναν άλλο».

«Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξή της βοήθειας για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και άλλου είδους οικονομικής στήριξης, η οποία ενδεχομένως να ζητηθεί αργότερα από την Ισπανία ή από οποιοδήποτε άλλο μέλος» είπε ο Ο’Κόνορ. «Οι αναφορές στον Τύπο βασίζονται σε παρερμηνεία του νομικού κειμένου» σημείωσε.