Σε διαγωνισμό για το…ποιος είναι πιο διεφθαρμένος από τον άλλον έχει εξελιχθεί η σκληρότατη, άνευ προηγουμένου κόντρα ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες πολιτικές παρατάξεις της Ρουμανίας. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται ο πρόεδρος της χώρας (και «εκλεκτός» του Βερολίνου, που τον στηρίζει με όλα τα μέσα), Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο οποίος ηγείται της επίθεσης κατά του ανώτατου άρχοντα της Ρουμανίας.

Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα λήξει η κόντρα των δύο αντρών αφού, αφενός τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα αφετέρου, και οι δυο δείχνουν αποφασισμένοι να τα υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων. Ήδη μέχρι κι ο Πόντα, που διακρίνεται για την άνεση και την ηρεμία του, έχασε την ψυχραιμία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αποκαλώντας τον Μπασέσκου «ανέντιμο και ξεδιάντροπο» αλλά και «ύπουλο κάθ…»!

Όπως είναι γνωστό, στους λιγοστούς μήνες που η κυβέρνηση Πόντα βρίσκεται στην εξουσία έχει ξεκινήσει πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασέσκου, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο γιά την οικονομικη πολιτική των τελευταίων ετών. Αφορμή για τη διαμάχη των δύο ανδρών στάθηκε η διαφωνία που ξέσπασε ανάμεσα τους στις αρχές Ιουλίου και η οποία αφορούσε το ποιος εκ των δύο πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στην επικείμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Και ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ρουμανίας αρμόδιος ήταν ο Μπασέσκου, ο Πόντα αποφάσισε να την αγνοήσει και να μεταβεί κι εκείνος στις Βρυξέλλες.

Όπως γράφει σε ειδικό αφιέρωμα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, βεβαια, ο Μπασέσκου δεν είναι κανένας άγιος. Φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την άθλια δημοσιονομική κατάσταση της Ρουμανίας, ενώ πολλά μέλη της παράταξης του, του Δημοκρατικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PDL) έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για διαφθορά. Ο Μπασέσκου έχει προσωρινά ανακληθεί από τα καθήκοντα του λόγω των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και αντισυνταγματική συμπεριφορά, και επί των οποίων την τελευταια λέξη αναμένεται να πει ο ρουμανικός λαός, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 29 Ιουλίου.

Όμως και ο Πόντα, αν και πρώην εισαγγελέας, δεν πάει πίσω. Εις βάρος του εκκρεμούν κατηγορίες για λογοκλοπή σε μεγάλο μέρος της διδακτορικής του διατριβής ενώ αποκαλύφθηκε ότι είχε συμπληρώσει το βιογραφικό του και με ένα μεταπτυχιακό που ποτέ δεν έκανε. Το βέβαιο είναι πως ο Πόντα, που ανέλαβε την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας το 2010, και έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο Μάιο, είχε σαν εισαγγελέας πολεμήσει σθεναρά την κυβερνητική διαφθορά, και τώρα κατηγορείται για ένα ζήτημα που στα μάτια των περισσότερων Ρουμάνων μοιάζει «στημένο», και μάλιστα από δυνάμεις εκτός Ρουμανίας.
Το Spiegel, όπως και άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ επιτίθεται ευθέως στον Ρουμάνο πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, επειδή αντικατέστησε τους επικεφαλής και των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας (της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων), και διέλυσε το Εθνικό Συμβούλιο Πιστοποίησης Τίτλων, Διπλωμάτων και Πτυχίων της Ρουμανίας, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας ΔΟΑΤΑΠ, μόλις το τελευταίο τον έκρινε ένοχο για λογοκλοπή…

Άλλα φαινόμενα που απεικονίζουν το χάος που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με το Spiegel, είναι η συνεχής προσφυγή σε έκτακτα διατάγματα, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια πάγια πρακτική και των δύο κομματων εξουσίας, και την οποία δε φαίνεται να σκοπεύει να σταματήσει παρά τις επανειλημμένες επιπλήξεις της ΕΕ. Εξοργιστική θεωρείται βεβαια και η …παραδοσιακή πλέον αντικατάσταση όλων των δημόσιων υπαλλήλων κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση!

Αυτό που βιώνει η χώρα, σύμφωνα με το Ρουμάνο ιστορικό και δοκιμιογράφο Οβίντιου Πετσικάν, «είναι η μάχη ανάμεσα σε δύο κλίκες, που αμφότερες στερούνται νομιμοποίησης, και δείχνουν αποφασισμένες να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση και την επιρροή τους».

«Βέβαια και ο Μπασέσκου και το κόμμα του, το Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL), φέρουν ευθύνες, ίσως και τις περισσότερες, για την πολιτική κατάσταση της Ρουμανίας», δηλώνει ο Κρίστιαν Παρβουλέσκου, πολιτικός επιστήμονας. Ενώ συμπληρώνει πως ο Μπασέσκου «ακολουθεί απολυταρχικές τακτικές, συνηθίζει να κάνει ρατσιστικά και συχνά χυδαία σχόλια αλλά και να επεμβαίνει στο έργο της κυβέρνησης και του νομοθετικού σώματος».