Υλικά για τη φάβα

100 γρ. φάβα
200-300 ml νερό
1 ξερό κρεμμύδι, μέτριο
1 καρότο
1 κλαράκι σέλινου
χυμός από 1 λεμόνι
80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη

Για το μαριναρισμένο φινόκιο
1 φινόκιο, μέτριο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις γαρίδες
8 γαρίδες, καθαρισμένες
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 λιαστές ντομάτες, σε λωρίδες
16-20 σπόροι κάππαρης
½ ποτηράκι κρασιού ούζο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Φάβα: Ξεπλένουμε τη φάβα, τη στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το νερό, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Αφού πάρει μια βράση, ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, έως ότου η φάβα λιώσει.

Αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και περνάμε από τον μύλο λαχανικών, το multi ή χτυπάμε με το σύρμα.

Καραμελωμένα κρεμμύδια:
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη έως ότου ψηθεί καλά και μελώσει.
Μαριναρισμένο φινόκιο: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν.

Γαρίδες: Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για λίγα λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και σβήνουμε με το ούζο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τις γαρίδες με το καπάκι και τις αφήνουμε για 1 λεπτό. Σερβίρουμε βάζοντας στο κέντρο του πιάτου τη φάβα, γύρω γύρω το μαριναρισμένο φινόκιο, το καραμελωμένο κρεμμύδι στο κέντρο και πάνω του τις γαρίδες με τα ντοματίνια και την κάππαρη.