Οι διακοπές του Μαυραγάνη

Ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης δεν θα πάει διακοπές. Ζήτησε από τους υφιστάμενούς του να πράξουν

Οι διακοπές του Μαυραγάνη | tovima.gr

Ο κ. Γιώργος Μαυραγάνης δεν θα πάει διακοπές. Ζήτησε από τους υφιστάμενούς του να πράξουν το αυτό. Να μείνουν στα γραφεία τους και να κυνηγήσουν τις εισπράξεις. Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών είναι τόσο ορεξάτος που μας πιάνει λύπηση. Τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν είπαν τα ίδια και τα ίδια για τη φορολόγηση. Τόσοι και τόσοι κατέληξαν να περιφέρουν έναν Γαβαλά και να διαπομπεύουν τους γιατρούς προκειμένου να δείξουν ότι έκαναν δουλειά. Δεν λέμε ότι είναι ανάξιος. Τουναντίον, καλός και χρυσός και άξιος. Με πλούσιο βιογραφικό σε πτυχία και επαγγελματική εμπειρία. Νομικός με σπουδές εμβάθυνσης στα φορολογικά, μια χαρά. Πήγε όμως και κάθισε δίπλα σε κινούμενη άμμο, η οποία πιθανότατα να τον ρουφήξει πριν της ώρας του_ είναι και νεότατος, 48 ετών.

Ο κ. Μαυραγάνης συναντήθηκε με τους επικεφαλής 36 εφοριών που φέρνουν στο κράτος το 80% των εσόδων. Πρέπει να δουλέψουν, να κυνηγήσουν τους φυγάδες, τους χρεώστες. Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να πείσει τους πολίτες να υποβάλουν τη δήλωση. Από τα 5,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένονταν, έχουν υποβληθεί λίγο παραπάνω από τις μισές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος και ορεξάτος υφυπουργός μίλησε για τις 28 αλλαγές που θα φέρει στη φορολογία. Αντιγράφουμε το πρώτο σημείο, ως δείγμα γραφής: «Απλοποίηση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με διατάξεις απαραίτητες, σαφείς και ουσιαστικές και αποφυγή τυπολατρικών και γραφειοκρατικών ρυθμίσεων». Ας τον παρουσιάσει τον νέο Κώδικα για να καταλάβουμε τις προθέσεις του γιατί κάτι τέτοια τα έχουν υποσχεθεί όλοι και προεκλογικά και μετεκλογικά και πάντοτε.

Ο κ. Μαυραγάνης βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης ζητημάτων (αφορολόγητο, κλιμάκια, μεταβιβάσεις), κοιτάζει τις απαλλαγές, διαλογίζεται σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχων, πάει να κρατήσει ισορροπίες (το πετρέλαιο θα πωλείται πανάκριβα, με γεωγραφικές εξαιρέσεις). Αναρωτιόμαστε. Δεν είχαν έτοιμο κάτι καινούργιο και ολοκληρωμένο να εφαρμόσουν; Πρέπει να πέσουν στις ίδιες, στις πανομοιότυπες συζητήσεις, με την ίδια ατζέντα, τους ίδιους προβληματισμούς, τα ίδια κρατήματα; Είναι υποψιασμένος ο υφυπουργός, το ομολογεί κι από μόνος του, εκεί που αναφέρεται σε δέσμες ειδικών προτάσεων. Αντιγράφουμε: «Κατάργηση του ΚΒΣ όχι με λόγια και σχέδια που ουσιαστικά τον μετονομάζουν και ενσωμάτωση ορισμένων αναγκαίων διατάξεων σε επιμέρους φορολογίες».

Ο κ. Μαυραγάνης επιχειρεί ένα ρετούς. Θα είναι το δικό του ρετούς, ίσως φιλόδοξο, ίσως λογικό, ίσως αποτελεσματικό. Δυστυχώς όμως δεν ωφελούν 28 νέες ιδέες για τα φορολογικά, ιδέες που θα έρθουν να προστεθούν σε μια νομοθεσία με την οποία κανείς δεν βγάζει άκρη. Φορολογικά νομοσχέδια που επικαλύπτονται και αναιρούν το ένα το άλλο βρίσκονται σε ισχύ ταυτόχρονα ενώ περισσότερες από 110.000 αποφάσεις περιπλέκουν την κατάσταση. Αν θέλει να κάνει καλή δουλειά ο νέος υφυπουργός θα πρέπει να ζητήσει λευκή σελίδα. Να ακυρώσει την ισχύουσα νομοθεσία στο σύνολό της και να την αντικαταστήσει με κάτι ολοκληρωμένο και, όπως λέει, σαφές και ουσιαστικό. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα και τα ημίμετρα δεν φέρνουν θεαματικά αποτελέσματα.

Ας κάνει λοιπόν μεταρρύθμιση αληθινή και δεν θα θυμώσει κανείς αν πάει για μια βουτιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες