Την τηλεόραση όπως την ξέραμε την ξεχνάμε. Και οι τηλεθεατές αλλά και όλοι όσοι ακόμη εργάζονται σ’ αυτή. Εκτός από αυτά που συνέβησαν φέτος, όπως το κλείσιμο καναλιών και η δραματική μείωση παραγωγών και ανθρώπινου δυναμικού, η επόμενη σεζόν επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.

Ενα από τα βασικότερα νέα δεδομένα είναι η μερική κατάργηση συμβολαίων. Οι περισσότεροι παρουσιαστές, πλέον, δεν θα υπογράψουν συμβόλαια ενώ οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα έχει διάρκεια ως τα Χριστούγεννα. Επιπλέον οι αμοιβές θα μειωθούν δραματικά και θα αγγίξουν ιστορικά χαμηλά με μειώσεις από 30 ως 50%.
Αυτό όμως που πραγματικά είναι πρωτοφανές είναι το ότι καμία παραγωγή δεν έχει πάρει οριστικά το πράσινο φως για να συνεχίσει ή να κάνει πρεμιέρα. Είτε έχουν γυριστεί είτε όχι οι νέες σειρές και εκπομπές βρίσκονται στην αναμονή, τα στελέχη τους είναι απλήρωτα ενώ οι περισσότεροι συντελεστές που έλαβαν μέρος σε παραγωγές τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
Επίσης το πρόγραμμα όλων των ιδιωτικών καναλιών αναμένεται να είναι το φτωχότερο όλων των ετών και η έναρξή του τοποθετείται το Νοέμβριο. Δεδομένη θεωρείται πλέον και η κατάργηση της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης στα περισσότερα κανάλια και η περαιτέρω αποδυνάμωση του προγράμματος το Σαββατοκύριακο με κατάργηση εκπομπών και προβολή ξένων σειρών, ταινιών και επαναλήψεων.
Για όσους ξέρουν καλά την τηλεοπτική πραγματικότητα τα παραπάνω είναι στοιχεία του καλού σεναρίου. Το χειρότερο υπάρχει και θα τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που η διαφημιστική δαπάνη κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο.