Περισσότερα από 1.4 εκατομμύρια αμερικανικά σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν και σήμερα, ημέρα εθνικής γιορτής για τις ΗΠΑ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πέντε ημέρες μετά τις σφοδρές καταιγίδες που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ηλεκτροδότησης εργάστηκαν σήμερα, μολονότι είναι αργία, για την αποκατάστασή του στις περιοχές που ενέσκηψαν οι καταιγίδες, από την Ιντιάνα ως τη Βιρτζίνια.
Πολλές από τις πληγείσες περιοχές -ειδικά η Δυτική Βιρτζίνια- έχουν παραμείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί τέταρτη συνεχή ημέρα, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει και το κλίμα με τις θερμοκρασίες να εκτινάσσονται στα ύψη και να κυμαίνονται από 32 ως 37.7 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Ορισμένες εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας κοντά στην Ουάσιγκτον ακυρώθηκαν ενώ οι σηματοδότες παραμένουν εκτός λειτουργίας σε πολλές μεγαλουπόλεις, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος. Τα συνεργεία μάχονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, αλλά πολλοί κρατικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι αρκετές μεγάλες πόλεις ενδέχεται να παραμείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και την Παρασκευή.
Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή στη χώρα εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων του Σαββατοκύριακου και του κύματος καύσωνα. Ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση δένδρων στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλοι από θερμοπληξία.