Ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι η χώρα του θα καταβάλει «επιπρόσθετες προσπάθειες» για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη για τον δανεισμό της χώρας ώστε να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Τα μέτρα αυτά θα ληφθούν «τις επόμενες εβδομάδες», είπε και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο που συμφωνήθηκε με την ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ, από 8,9% του 2011.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και για τις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, ενώ θα καταστήσει πιο «ευέλικτη» την ισπανική οικονομία.

Η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών αύξησε την πίεση προς την Μαδρίτη να εντείνει τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει και οι οποίες ήδη θεωρούνται οι πιο σκληρές από την εποχή του φρανκισμού, μετά δηλαδή το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε τη Δευτέρα ότι η Μαδρίτη θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριλάβουν την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.