Εξασφάλισε την έγκριση των εργασιακών μεταρρυθμίσεων ο Μόντι

Θετική ήταν για την ιταλική κυβέρνηση η έκβαση και για τις άλλες δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης ενώ, παράλληλα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι εγκρίθηκε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά.

Θετική ήταν για την ιταλική κυβέρνηση η έκβαση και για τις άλλες δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης ενώ, παράλληλα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι εγκρίθηκε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά.

Το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη ότι θα ενισχύσει την θέση του βαλλόμενου στο εσωτερικό Μάριο Μόντι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και έναν μηχανισμό για την κάλυψη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Μόντι αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011, η εργασιακή μεταρρύθμιση, ρυθμίζει επί το ευνοϊκότερο τη δυνατότητα των εργοδοτών στις απολύσεις, επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας από το 2017 και θέτει τέλος στην καθ’ υπέρβαση χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επέτρεπε στους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση με τα εργατικά σωματεία και την εργοδοσία, αλλά σύντομα χρειάσθηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας.

Οι εργατικές ενώσεις ήδη έχουν οργανώσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις κατά των προτεινόμενων αλλαγών.

Η υπουργός Εργασίας Ελσα Φορνέρο, η κύρια εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, υπεραμύνθηκε των μέτρων σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην Wall Street Journal: «Πασχίζουμε να προστατεύσουμε τα άτομα, όχι τις δουλειές τους. Η στάση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει. Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες».

Οι δυσκολίες στην έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης σήμαναν την απαρχή των πολιτικών προβλημάτων του Μόντι και επιτάχυνε την καθοδική πορεία του στις δημοσκοπήσεις, η οποία έχει φθάσει μόλις στο 33% από το 71% που συγκέντρωνε όταν ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με την εταιρεία SWG.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk