Η Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, έχει αποδυθεί σε μια κούρσα με το χρόνο για να αποσπάσει την έγκριση των ελεγκτικών αρχών να πωλήσει τίτλους αξίας 1 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση, ώστε να καλύψει τις ελλείψεις της σε κεφάλαιο ως τα τέλη Ιουνίου.

Πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες της τράπεζας με το κυβερνητικό επιτελείο είπαν το Σαββατοκύριακο ότι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου -είχε ιδρυθεί ως κοινωφελές ίδρυμα το 1472- έχει σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας (ΤτΙ) για την ανακεφαλαιοποίησή της με ένεση ρευστότητας από το κράτος.

Εάν η συμφωνία επαληθευτεί, θα είναι η πρώτη φορά που ιταλική τράπεζα θα καταφύγει σε κρατική βοήθεια από το 2010, όταν είχε βαθύνει η κρίση στην ευρωζώνη.

Επικαλούμενη «οργανωτικούς λόγους», η τράπεζα ανέβαλε για αύριο (Τρίτη) τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που επρόκειτο να γίνει νωρίτερα σήμερα για να εγκριθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Φαμπρίτσιο Βιόλα και του νέου της προέδρου Αλεσάντρο Προφούμο, του πιο γνωστού Ιταλού τραπεζίτη.

Το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο αναβλήθηκε ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως η MPS ελπίζει σε μια ανεπίσημη έγκριση από την ΤτΙ, που επιβλέπει τις ιταλικές τράπεζες.

«Αυτό θα ήταν το λογικό συμπέρασμα», είπε πηγή ενήμερη για την κατάσταση.

Η Τράπεζα της Ιταλίας, που μπορεί να εγκρίνει επίσημα το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της MPS μόνο αφότου αυτό παρουσιαστεί επίσημα, απέφυγε να τοποθετηθεί, όπως και το υπουργείο Οικονομικών.

Η MPS έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα δύο τρίτα των 3,3 δισ. ευρώ που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή χρειαζόταν μέσω διαχείρισης κεφαλαίων και πώλησης πόρων.

«Το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας νέος γύρος ‘ομολόγων Τρεμόντι’ μοιάζει η πιο λογική επιλογή», ανέφερε Ιταλός τραπεζικός.

Η MPS είχε ήδη επωφεληθεί από την έκδοση τέτοιων τίτλων από το υπουργείο Οικονομικών, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, το 2009, με επιτόκιο 8,5% που αυξάνεται στο 9% τον Ιούλιο του 2013.

Η ενδεχόμενη νέα έκδοση θα αυξήσει περαιτέρω το ιταλικό κρατικό χρέος που ήδη πλησιάζει τα 2 τρισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι ισχυροί του ευρώ ακόμη αναλύουν αν είναι εφικτή η τραπεζική ένωση στην ΕΕ, αν πρέπει να προηγηθεί η πολιτική της δημοσιονομικής ενοποίησης ή το αντίστροφο….