Η Αγγλία λίγο έλειψε να μπει σε μπελάδες, αφού το 1-0 που «έγραψε» ο Ρούνεϊ, βρήκε απάντηση από τον Ουκρανό Ντέβιτς, όμως, διαιτητής και βοηθός αποφάσισαν να μην μετρήσουν το γκολ που πέρασε τη γραμμή και έτσι, τα «τρία λιοντάρια» κατέλαβαν την 1η θέση του 3ου ομίλου και στα προημιτελικά του Euro διασταυρώνονται με την Ιταλία.

Ηταν ένα ματς για γερά νεύρα, αφού μόνο ο νικητής θα συνέχιζε στη διοργάνωση. Πιο απειλητικοί στο πρώτο ημίχρονο οι Αγγλοι, πλησίασαν στο γκολ με αιχμή του δόρατος του Γουέιν Ρούνι. Ομως, ήταν εμφανής η απουσία του «Σρεκ» καθώς άργησε να μπει στο ρυθμό του αγώνα. Ηταν άλλωστε τιμωρημένος και είχε χάσει τα δύο πρώτα ματς του τουρνουά. Ομως, με την έναρξη του β΄ ημιχρόνου, ο στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ. Εντάξει, απλώς ολοκλήρωσε μια προσπάθεια του Τζέραρντ και μετά το λάθος του Πιατόφ, απλώς προώθησε με το κεφάλι τη μπάλα στην κενή εστία στο 51΄.

Τα «τρία λιοντάρια» βρίσκονταν αγκαλιά με την πρόκριση, όμως οι Ουκρανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδοθούν και να αποχαιρετήσουν τόσο γρήγορα τη δική τους διοργάνωση. Βγήκαν μπροστά, δημιούργησαν ευκαιρίες και πέτυχαν ένα γκολ το οποίο… δεν μέτρησε ποτέ. Στο 62΄ ο Ντέβιτς βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Χαρτ, ο γκολκίπερ της Αγγλίας ανέκοψε την ταχύτητα της μπάλας και ο Τζον Τέρι απέκρουσε πάνω στη γραμμή. Ομως, η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη όπως φάνηκε από το βίντεο της φάσης και ο επόπτης τελικής γραμμής, παρότι είχε καλή θέση και καθαρή ορατότητα, δεν κατακύρωσε το γκολ.

Στο 68΄ ο Πιατόφ πραγματοποίησε πολύ δύσκολη απόκρουση στο σουτ του Ασλεϊ Κόουλ και αμέσως μετά, στο 70΄, μπήκε στο γήπεδο ο Αντρέι Σεβτσένκο που δεν είχε ξεκινήσει λόγω τραυματισμού. Το «Ντόνμπας Αρένα» σηκώθηκε στο… πόδι για τον αρχηγό της Ουκρανίας που πραγματοποίησε την τελευταία εμφάνιση με την εθνική ομάδα της χώρας του. Δεν μπόρεσε όμως να τη βοηθήσει να πάρει την πρόκριση, παρότι ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για την Αγγλία. Τα «τρία λιοντάρια» κράτησαν το 1-0 και πέρασαν ως πρώτοι του ομίλου στους προημιτελικούς, όπου θα αντιμετωπίσουν την Ιταλία το βράδυ της Κυριακής.

Διαιτητής: Βίκτορ Κάσαϊ (Ουγγαρία)

Κίτρινες: Τζέραρντ – Τίμοσουκ, Ρακίτσκι

ΑΓΓΛΙΑ (Ρόι Χότζσον):
Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Μίλνερ (70΄ Γουόλκοτ), Τζέραρντ, Πάρκερ, Γιανγκ, Ρούνι(87΄Οξλέιντ-Τσάμπερλειν), Γουέλμπεκ (82΄ Κάρολ).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Ολεγκ Μπλαχίν):
Πιατόφ, Γκούσεφ, Χασερίντι, Ρακίτσκι, Σέλιν, Γιαρμολένκο, Τίμοσουκ, Κονοπλιάνκα, Γκάρμας (78΄ Ναζαρένκο), Μιλέφσκι (77΄ Μπούτκο), Ντέβιτς (70΄ Σεβτσένκο).

Η Γαλλία… δεν ήθελε να περάσει

Η αδιάφορη Σουηδία υποχρέωσε τη Γαλλία στην πρώτη της ήττα μετά από 23 αγώνες, παρ’ όλα αυτά η ομάδα του Λοράν Μπλαν πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Euro 2012, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία. Στην τελευταία αναμέτρηση του Δ΄ ομίλου, που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, το υπέροχο γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο 54΄ και του Σεμπάστιαν Λάρσον στο 91΄ χάρισαν την πρώτη νίκη στους Σκανδιναβούς στο τουρνουά με 2-0, αλλά ήταν, ήδη, αργά για την ομάδα του Χάμρεν.

Το ματς ξεκίνησε με δύο μεγάλες ευκαιρίες, μία για κάθε ομάδα. Πρώτη η Γαλλία «άγγιξε» το γκολ στο 8΄ με τον Ριμπερί, που βρέθηκε απέναντι από τον Ισακσον, αλλά ο έμπειρος γκολκίπερ ήταν ο νικητής στο μεταξύ τους τετ-α-τετ. Η Σουηδία «απάντησε» δύο λεπτά μετά με τον Τοϊβόνεν να σημαδεύει το δεξί δοκάρι του Λιορίς. Οι «τρικολόρ» είχαν άλλα δύο σουτ που δεν βρήκαν στόχο στο υπόλοιπο του πρώτου μέρους, από τους Μπενζεμά και Μπεν Αρφά.

«Ψυχρολουσία» για τους Γάλλους με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους. Οι αδιάφοροι Σουηδοί πήραν το προβάδισμα με το κορυφαίο μέχρι τώρα γκολ στη διοργάνωση από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο άσσος της Μίλαν με εντυπωσιακό βολ πλανέ μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Λιορίς (1-0), στο 54ο λεπτό, ενώ τέσσερα λεπτά μετά ο γκολκίπερ των «τρικολόρ» έκανε μεγάλη απόκρουση στην προβολή του Μέλμπεργκ. Στο 64΄ το σουτ του Νασρί πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ίσακσον, ενώ επτά λεπτά αργότερα ο Σουηδός τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Μβιλά. Το παιχνίδι τελείωσε με τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τους Γάλλους, στο 82΄, όταν ο Ισακσον απέκρουσε με τα πόδια το πλασέ του Μενέζ. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λάρσον διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία)

Κίτρινες: Σβένσον, Χόλμεν – Μεξές

ΣΟΥΗΔΙΑ (Έρικ Χάμρεν): Ίσακσον, Γκράνγκβιστ, Μέλμπεργκ, Γιόνας Όλσον, Μάρτιν Όλσον, Σβένσον (78΄ Χόλμεν), Κάλστρομ, Λάρσον, Ιμπραΐμοβιτς, Μπαϊραμι (46΄ Βίλχεμσον), Τοϊβόνεν (78΄ Βέρνμπλουμ).

ΓΑΛΛΙΑ (Λοράν Μπλαν):
Λιορίς, Ντεμπισί, Μεξές, Ραμί, Κλισί, Μπεν Αρφά (59΄ Μαλουντά), Νασρί (77΄ Μενέζ), Ντιαρά, Μβιλά (83΄ Ζιρού), Ριμπερί, Μπενζεμά.

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

11 Ιουνίου
Ντόνετσκ: Γαλλία-Αγγλία 1-1
Κίεβο: Ουκρανία-Σουηδία 2-1

15 Ιουνίου
Κίεβο: Σουηδία-Αγγλία 2-3
Ντόνετσκ: Ουκρανία-Γαλλία 0-2

19 Ιουνίου
Ντόνετσκ: Αγγλία-Ουκρανία 1-0
Κίεβο: Σουηδία-Γαλλία 0-2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αγγλία 3 2-1-0 5-3 7
Γαλλία 3 1-1-1 3-3 4
———————–
Ουκρανία 3 1-0-2 2-4 3
Σουηδία 3 1-0-2 5-5 0

Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης

1ος Προημιτελικός
21 Ιουνίου Βαρσοβία
Τσεχία-Πορτογαλία (21:45)

2ος Προημιτελικός
22 Ιουνίου Γκντανσκ
Γερμανία-ΕΛΛΑΔΑ (21:45)

3ος Προημιτελικός
23 Ιουνίου Ντόνετσκ
Ισπανία-Γαλλία (21:45)

4ος Προημιτελικός
24 Ιουνίου Κίεβο
Αγγλία-Ιταλία (21:45)

Ημιτελικοί
27 Ιουνίου Ντόνετσκ (Α)
Νικητής 1-Νικητής 3 (21:45)

28 Ιουνίου Βαρσοβία (Β)
Νικητής 2-Νικητής 4 (21:45)

Τελικός
1 Ιουλίου (Κίεβο)
Νικητής Α – Νικητής Β (21:45)