Αρχαία ναυάγια στο παλαιό λιμάνι της Σκιάθου

Ναυάγια και κατάλοιπα αρχαίων κατασκευών εντοπίσθηκαν στο παλαιό λιμάνι της Σκιάθου από την πρώτη υποβρύχια διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί από τις 14 έως 25 Μαΐου υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το κλιμάκιο ερεύνησε σε μεγάλη έκταση τις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν το Ενετικό Φρούριο Μπούρτζι, τους Ταρσανάδες, τον όρμο Πλατανιά με τα Τρουλλονήσια, την Αγία Παρασκευή και την περιοχή της Κεχριάς. Το ίδιο το παλαιό λιμάνι εξάλλου συμπίπτει με το αρχαίο, απόδειξη ότι εντοπίσθηκε αρχαίος κυματοθραύστης επί του οποίου σώζεται τμήμα μόλου της Βυζαντινής εποχής.

Συγκεκριμένα η αρχαιολογική έρευνα εντόπισε τρία ναυάγια και σκόρπια ευρήματα από την περιοχή της λιμενολεκάνης. Σε μικρή απόσταση από το παλαιό λιμάνι εντοπίστηκε ναυάγιο βυζαντινών χρόνων με κύριο φορτίο καλυπτήρες (κεραμίδες) μαζί με τμήματα βυζαντινών αμφορέων. Στη θέση Ταρσανάδες βρέθηκαν συστάδες από φορτίο ναυαγίου των ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων. Και στον όρμο Πλατανιά, σε μικρή απόσταση από την ακτή εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου υστερορωμαικών χρόνων έντονα συλλημένο, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλη έκταση από τμήματα αμφορέων πακτωμένα στα βράχια.

Μεγάλος αριθμός από κεραμικά όστρακα, κυρίως διάσπαρτα τμήματα αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Ενετικού Φρουρίου Μπούρτζι καθώς και στη λιμενολεκάνη του παλαιού λιμανιού. Τα σημαντικότερα ευρήματα και συγκεκριμένα δύο ακέραιοι λύχνοι 4ου και 6ου αιώνα, ένα μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα (υστερορωμαικών χρόνων) και δύο ακέραια αγγεία των ύστερων κλασικών χρόνων) ανελκύστηκαν από το θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης.

Να σημειωθεί ότι οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των συναρμόδιων Εφορειών ΙΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και 7ης Βυζαντινών, καθώς και με τη συμμετοχή επιστημονικού συνεργάτη της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk