Τον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο «στοχοποιεί» με τις σημειώσεις του στο ημερολόγιό του ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Οι αποκαλύψεις τη Δευτέρα επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα στο «Βήμα» της Κυριακής, ότι ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός κάνει έκκληση στον άλλοτε στενό του συνεργάτη, τον οποίο αποκαλεί με το ψευδώνυμο «βοσκός» να του επιστρέψει ένα εκατομμύριο ευρώ, διότι, όπως αναφέρει, δέχεται πιέσεις από τρίτους και απειλές.

Στο ημερολόγιο καταγράφονται δεκάδες συναντήσεων με επιχειρηματίες , πολιτικούς, δημοσιογράφους οι οποίοι άλλοτε κατονομάζονται και άλλοτε καλύπτονται με τα ψευδώνυμα «Βούδας», «Χοντρός» κλπ. Από το περίφημο ημερολόγιό του φαίνεται μια εναγώνια προσπάθειά του να βρεί πόρους τους οποίους, όπως φαίνεται, δεν διαθέτει αλλά και τρόπους για να επηρεάσει την εξέλιξη της σε βάρος του δικαστικής διαδικασίας.

Σε αυτή την κατέυθυνση επρόκειτο να κλεισθεί και ραντεβού με τον πρώην υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν τον δέχθηκε και γι αυτό χρησιμοποιεί σε βάρος του μη κολακευτικά σχόλια.

Από το ημερολόγιο που παραδόθηκε σήμερα στους δικηγόρους των εμπλεκομένων διαφαίνεται επίσης η προσπάθειά του να πείσει συγκατηγορούμενούς του να καταθέσουν προς την κατεύθυνση υπεράσπισής του. Το αν τα στοιχεία που περιέχονται θεμελιώνουν και άλλες αξιόποινες πράξεις, πλην αυτών που περιέχονται στην πολυσέλιδη δικογραφία, θα κριθεί από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή.

Στο μεταξύ, αντίγραφα της πολυσέλιδης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου έλαβαν από το γραφείο του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για τη νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού.

Μεταξύ των εγγράφων που δόθηκαν στους δικηγόρους, περιλαμβάνονται και τα κρίσιμα σημειωματάρια, τα λεγόμενα «ημερολόγια» του Ακη Τσοχατζόπουλου, περίπου 18, τα οποία κατασχέθηκαν από το σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετούν λεπτομερώς οι δύο ανακριτές καθώς φαίνεται να περιλαμβάνουν κρίσιμα στοιχεία για την ερευνώμενη υπόθεση.

Οι ανακριτές θα κρίνουν αν κάποια από τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να κληθούν να διευκρινίσουν τους λόγους των συναντήσεων τους με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία της υπόθεσης φέρεται να αποτελούν οι σημειώσεις του πρώην υπουργού και ειδικά κάποιες στις οποίες αναφέρεται σε πρόσωπο το οποίο του οφείλει χρήματα.

Στο τμήμα των σημειώσεων αυτών, χειρόγραφες, σε λευκές σελίδες, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται στον πρώην συνεργάτη του, προς τον οποίο γράφει «Ρε Γιάννη», ο οποίος δεν του παραδίδει τις «συμφωνημένες επιστροφές» των ετών 2009, 2010 και 2011, ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα αναφερόμενος στον «Γιάννη» εξηγεί πως το ποσό ήταν ένα εκατομμύριο «που συμφωνήθηκε και αποδέχθηκα επίσημα από τους διοικητές σου» και από το οποίο πήρε μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ακόμη ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Γιάννη, βρίσκομαι σε απελπιστική κατάσταση. Η μη επιστροφή των χρημάτων είναι παλιανθρωπιά. Φέρε για αρχή δυο – τρεις κατοστάρες. Δεν μπορώ να πληρώσω τους ανθρώπους».


Οπρώην υπουργός αναφέρεται σε χρήματα από «επιτυχή» συνεργασία που είχε με το πρόσωπο αυτό τα έτη 1997 – 1998 και 1998 – 2000, ενώ κάπου προσθέτει και την 4ετία 2000 – 2004 και σημειώνει:

«Πριν δύο χρόνια σου πρότεινα, αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας – (σ.σ. αναφέρει τα έτη) – και αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσεις. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις σου και τις συμφωνίες των 900 χιλιάδων ευρώ, που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, αρχές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για εμένα. Με ζημίωσες σχεδιασμένα, γιατί κάθε μήνα κάλυπτα τα «υποσχόμενα» από το απόθεμα μου».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει, απευθυνόμενος και πάλι στον άλλοτε συνεργάτη του: «Εδώ και μήνες υπόσχεσαι ότι θα με περιμένουν αποστολές στο ένα και στο άλλο σημείο του κόσμου. Ρωσία, Ουκρανία, Ιταλία, Ελβετία». Δίπλα σε αυτήν τη φράση υπάρχει σημείωση που αναφέρει «10 ε» και ακριβώς πιο κάτω συνεχίζει:

«Ξέρουμε και οι δυο μας, τι χρήματα και από που στείλαμε με σένα έξω. Μου έλεγες ότι οι άνθρωποι έξω, που αυτοί έβαλαν τις υπογραφές τους, εύχονται να τελειώσουν γρήγορα οι εμπλοκές με την Δικαιοσύνη και να έρθουμε να τα πάρουμε, να τους απαλλάξουμε».

Σε ένα σημαντικό επίσης σημείο των σημειώσεων του πρώην υπουργού που αφορούν τον πρώην συνεργάτη του γίνεται αναφορά σε «μεσολαβητή» που βρήκε: «Φρόντισα -γράφει- επίσης να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός «μεσολαβητής» να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του και στην Δικαιοσύνη και στις αναγκαίες λειτουργίες υλοποίησης κοινών επιλογών μας».

Για το ΠΑΣΟΚ, σε κάποιες σημειώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε «διαρκή υπονόμευση» από το 2004 έως το 2007.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αποκωδικοποίηση των σημειώσεων του πρώην υπουργού θα φέρει ενώπιον του ανακριτή νέα πρόσωπα με την ιδιότητα του κατηγορούμενου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο απαγγελίας και άλλων αδικημάτων.