«Οι ευρωπαίοι δεν πρέπει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για το δικό τους συμφέρον», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ρίχνει το γάντι» στους ευρωπαίους εταίρους του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι μία κατάρρευση της Ελλάδας θα συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη. Σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα, με τον τίλτο «Επιθετικό μήνυμα από την Ελλάδα», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι πιθανότητες να σταματήσει η Ευρώπη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι μικρές, αλλά σε περίπτωση που το κάνει, τότε και η Ελλάδα θα σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της.

«Προτεραιότητά μας είναι να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι, για το δικό τους συμφέρον, η χρηματοδότηση (σσ προς την Ελλλάδα) δεν πρέπει να σταματήσει». Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς πράξεις (προφανώς αναφέρεται στην καταγγελία του μνημονίου), τόνισε ο κ. Τσίπρας, «αλλά αν προχωρήσουν αυτοί σε μονομερείς πράξεις, με άλλα λόγια να σταματήσουν τη χρηματοδότησή μας, τότε θα αναγκαστούμε κι εμείς να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας, να πάμε σε στάση πληρωμών», προειδοποίησε.

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αν οι πιέσεις προς την Ελλάδα κλιμακωθούν, η χώρα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της. Αν δεν πληρώσει το χρέος της η Ελλάδα θα έχει τα απαιτούμενα χρήματα για να πληρώσει μισθωτούς και συνταξιούχους, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προτείνοντας περικοπές των αμυντικών δαπανών, πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής των πλουσίων.

«Οτι κι αν κάνουμε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα είναι όμως εξίσου δύσκολα και για τους ευρωπαίους αν καταρρεύσει το ευρώ». «Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουμε πίσω πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά το παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα», που κατά την WSJ, παίζει ο κ. Τσίπρας με τους ευρωπαίους εταίρους, επιθυμία του είναι, όπως είπε ο ίδιος στην εφημερίδα, να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Το εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να κόψουμε αυτόν τον σύνδεσμο. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες», όπως είπε.


Η εφημερίδα αναφέρει ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να ενισχύει το ποστοστό του στο 22%.