Η Ευρώπη θα πρέπει να συνηθίσει την ιδέα ότι η κρίση θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες ακόμα, αναφέρουν στο αναλυτικό όσο και ψύχραιμο άρθρο τους σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι «Times» της Νέας Υόρκης.

Οι αρθρογράφοι αποδίδουν στη Γερμανία τον χαρακτήρα του «άτεγκτου θεματοφύλακα της εντιμότητας», ενώ χαρακτηρίζουν τους έλληνες πολιτικούς ως «πιλότους καμικάζι» που απειλούν να συμπαρασύρουν μαζί τους το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές (η Γερμανία και η Ελλάδα) παρουσιάζουν στοιχεία υπερβολής εξωθώντας στα άκρα «το ψυχοπολιτικό δράμα» της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ αλλά και της βιωσιμότητας του κοινού νομίσματος.

Η γερμανική πλευρά φοβάται, αναφέρουν οι «New York Times», ότι αν φανεί υποχωρητική στην Ελλάδα τότε θα ακολουθήσουν ανάλογα αιτήματα χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής όχι μόνο από τις πιο αδύναμες οικονομίες, όπως η Πορτογαλία, αλλά και «από γίγαντες όπως η Ισπανία και η Γαλλία». Για αυτό και επιμένει προς το παρόν στη σκληρή γραμμή προς την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική πολιτική ηγεσία καλείται «να ανταποκριθεί στην οργή και την αγανάκτηση του κόσμου καθώς μόλις το 40% του εκλογικού σώματος (σσ. Οι ψηφοφόροι ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ) ψήφισαν κόμματα που υποστηρίζουν το υπάρχον δανειακό πρόγραμμα της λιτότητας καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση αυτής της πολιτικής».

Όμως ο κίνδυνος της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ περιπλέκει τα πράγματα καθώς τα οικονομικά συμφέροντα Ελλάδας και ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένα, αναφέρουν οι «New York Times».

«Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη θα ήταν πιθανότατα ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όμως σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα έχανε σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων της προκειμένου να απορροφήσει τις ζημιές για τις υπόλοιπες χώρες» σημειώνουν οι συντάκτες.

Το συμπέρασμα είναι ότι «όλες οι πλευρές έχουν περισσότερα να χάσουν κι έτσι το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όποιες και αν είναι οι πολιτικές δυνάμεις που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα».

«Παρά το ότι η πολιτική αβεβαιότητα (στην Ελλάδα) παραμένει υψηλή οι σύμβουλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πέσει σε δυσμένεια ακόμα και αν προκηρυχθούν νέες εκλογές» σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.