«Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας. Κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται και στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας» τονίζει ο Λουκάς Παπαδήμος στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδήμος αφού δήλωσε ότι το έργο για το οποίο σχηματίστηκε η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε και έκανε μία σύνοψη των όσων έχουν επιτευχθεί στους έξι μήνες της διακυβέρνησής του, αναφέρθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου και κατέληξε: «Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθες».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους υπουργούς ότι το έργο της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε κατά το 70% σε όλα τα υπουργεία, και βάσει αυτού η αξιολόγηση των υπουργών κρίθηκε εν τέλει ικανοποιητική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, όπως σημείωσε δε εκ μέρους των συναδέλφων του του ΠαΣοΚ, ευχαρίστησε τον κ. Παπαδήμο και ανέφερε πως ήταν τιμή η συνεργασία μαζί του.
Σε αντίστοιχο πνεύμα, απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό και ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος παρατήρησε πως συμφωνεί με τον κ. Πάγκαλο, παρά την πολυετή προσωπική τους σύγκρουση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της χώρας. Ενέκρινε σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνάψει μαζί με το EFSF συμβάσεις προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόκειται για συμβάσεις που θα υπογράψουν οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), με σκοπό να τους προκαταβληθούν 18 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να πιστώσει τα 18 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς που διατηρούν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες με τίτλους του EFSF.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, τα ποσά που θα διατεθούν σ’ αυτή τη φάση θα συνυπολογιστούν στα συνολικά κεφάλαια που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβούλιου, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Δημήτρης Ρέππας ενημέρωσε για την πορεία αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου από τους Γάλλους επιθεωρητές.

Ολόκληρη τη τοποθέτηση του Λουκά Παπαδήμου στο Υπουργικό

Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Φθάνουμε στο τέλος μιας κοινής διαδρομής η οποία, με τους περισσότερους παρόντες εδώ σήμερα, ξεκίνησε πριν από περίπου έξι μήνες. Η Κυβέρνηση αυτή, όπως ξέρετε, σχηματίστηκε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας προκειμένου να επιτελέσει, μεταξύ άλλων, ένα συγκεκριμένο έργο:

– την κατάρτιση, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος για την τριετία 2012-2014,

– τη διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδος ύψους 130 δισ. ευρώ και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και

– την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, με σκοπό να μειωθούν δραστικά οι δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού λαού.

Το έργο αυτό και η κύρια αποστολή της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε. Η Ελλάδα απέφυγε τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και διαμορφώθηκαν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες – που όμως εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες- ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της οικονομίας.

Οπως γνωρίζετε, στη διάρκεια των περασμένων έξι μηνών δεν περιοριστήκαμε μόνο στην κατάρτιση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος, τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και στη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αλλά, αναπτύξαμε ένα εύρος κυβερνητικών δράσεων και πραγματοποιήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς για την εξυγίανση του κράτους και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – τη συνεδρίαση που είχαμε όταν προτείναμε τη διάλυση της Βουλής- αναφέρθηκα συνοπτικά στις πολιτικές που προωθήσαμε οι οποίες θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Δεν θέλω σήμερα να επαναλάβω όσα συνόψισα πριν, αλλά πιστεύω ότι οι σχετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, τα προγράμματα που άρχισαν να υλοποιούνται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν από τη Βουλή, θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον, εφόσον, βεβαίως, συνεχιστεί η εφαρμογή τους με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Και είναι προφανές ότι τα προγράμματα αυτά και αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να έχουν αποτέλεσμα σε ένα-δύο μήνες, διότι τα περισσότερα υιοθετήθηκαν και άρχισαν να εφαρμόζονται από τις αρχές του έτους ή από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ πολύ σύντομα στο νομοθετικό έργο αυτής της κυβέρνησης και της Βουλής κατά τους προηγούμενους έξι μήνες. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε με την δική σας ευθύνη και ουσιαστική συμβολή και μετά από εκτενείς συζητήσεις, ενίοτε έντονες, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι ψηφίστηκαν συνολικά 48 νομοθετήματα (31 Νομοσχέδια, 3 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, 13 Διεθνείς Συμβάσεις μεταξύ άλλων). Νομίζω ότι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν σε μια περίοδο 5 μηνών έως τις 10 Απριλίου, δηλαδή από τις αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου. Και όπως γνωρίζετε, πολλά από τα νομοσχέδια αυτά ήταν σύνθετα πολυνομοσχέδια που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν διάφορους τομείς.

Βεβαίως, όλοι συμφωνούμε ότι οι νόμοι έχουν σημασία και αποτέλεσμα όταν εφαρμόζονται. Και η εμπειρία από το παρελθόν δεν είναι συχνά ενθαρρυντική. Ωστόσο, χωρίς τη διαμόρφωση, χωρίς την υιοθέτηση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, δεν είναι εφικτή η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της δημοκρατίας. Ειδικότερα, θέλω να επισημάνω ότι πολλά από τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν – και τα περισσότερα με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή – αποτελούν ένα αναγκαίο και ουσιαστικό υπόβαθρο για την εξυγίανση και ανάπτυξη της οικονομίας. Και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, προκειμένου να αποδώσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τέλος, θα ήθελα να ολοκληρώσω με λίγα λόγια για τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Η κυβέρνηση αυτή ήταν για τους περισσότερους μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πιστεύω ότι σταδιακά διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που εκπροσωπούν διαφορετικά κόμματα ή ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αλλά μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για συγκεκριμένα θέματα. Και διαφορετικές απόψεις πάντα θα υπάρχουν. Πιστεύω ότι είναι όχι μόνο θεμιτές, αλλά και χρήσιμες προκειμένου να αντιμετωπισθούν δύσκολα προβλήματα, δύσκολα θέματα και μπορούν να συμβάλουν στην διαμόρφωση συνθετικών λύσεων. Και αυτό έγινε πολλές φορές.

Ο καθένας στον τομέα του εργάστηκε ώστε να αλλάξουν πολλά. Βεβαίως, υπήρξαν και καθυστερήσεις και κάποιες αστοχίες και ενίοτε δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν οδήγησαν σε σύγκλιση των θέσεων, όπως βλέπουμε ακόμη και τώρα στο χειρισμό κάποιων θεμάτων. Ομως, συνολικά, o απολογισμός αυτών των έξι μηνών πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα θετικός.

Τέλος, όπως είχα επισημάνει και σε προηγούμενη συνεδρίαση, στο διάστημα λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης πετύχαμε και κάτι ακόμα. Δείξαμε, σε αντίθεση με την εμπειρία του παρελθόντος ότι, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, μπορούμε να βάζουμε κατά μέρος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας, να συνθέτουμε απόψεις και να παίρνουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους σας θερμά, και τον καθένα χωριστά, για τη συνεργασία που είχαμε και τη συμβολή σας στο κυβερνητικό έργο.

Σε λίγες μέρες θα παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας. Κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποιά κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Γι αυτό πιστεύω ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται και στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Είμαι όμως βέβαιος ότι οι αποφάσεις των πολιτών θα είναι στραμμένες στο αύριο και όχι στο χθες.-