Προτάσεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την οποία χαρακτηρίζει «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας, κ. Ι. Ραγκούσης.

Η πρωτοβουλία συμπίπτει χρονικά με την παρέμβασή του στην εκδήλωση του δικτύου «Π80», με θέμα «Πώς μπορεί να είναι χρήσιμη και φιλολαϊκή η πολιτική», που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης στην Τεχνόπολη.
Παράλληλα, εντάσσεται και στις πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Ραγκούση, στο παλίσιο της δημοσιοποιημένης φιλοδοξίας του πρώην στενού συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου να δημιουργήσει ένα πολιτικό ρεύμα μέσα στο ΠαΣοΚ («Ρευμα Ανανέωσης»).
Η πρόταση που δημοσιοποιεί αποτελεί στην ουσία αποτέλεσμα μίας επεξεργασίας που είχε γίνει επί των ημερών του κ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είχε εκπονηθεί από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ν. Αλιβιζάτο, από τον Μάιο του 2011.
Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιο 75 αλλαγών στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του πολιτικού συστήματος για τον περιορισμό, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, καθώς και για το πόθεν έσχες.
«Το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ευρύτερη διακομματική συμφωνία για την πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος, το μόνο δρόμο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος», σημειώνεται από πλευράς κ. Ραγκούση.
Ενδεικτικά, μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγεται η εισήγηση για την απαγόρευση οργανωμένης και χρηματοδοτούμενης μετακίνησης ετεροδημοτών (όπου υπολογίζεται ότι σπαταλώνται έως και 50% των εκλογικών δαπανών των κόμματων), καθώς και η πρόταση για την θέσπιση ομαδικού φυλλαδίου υποψηφίων βουλευτών ανά περιφέρεια και κατάργηση τοου ατομικού.
Το σχέδιο που δημοσιοποιείται περιλαμβάνει επίσης σχετικές προτάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας και του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι αποτέλεσμα της εργασίας της Επιστημονικής Επιτροπής, που αποτελούνταν από τους κκ. Ν. Αλιβιζάτο, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Φ. Σπυρόπουλο, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γερ. Μοσχονά, Αναπληρωτή Καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής, Χαρ. Ανθόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Δικαίου και Διοίκησης, Αθ. Ξηρό, Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου, Ν. Παπασπύρο, Διδάκτορα Δημόσιου Δικαίου και της κυρίας Λίνας Παπαδοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου, .