Συνεχίζεται ανεξέλεγκτα η διαρροή φυσικού αερίου από εξέδρα της εταιρείαςTotal στη Βόρεια Θάλασσα. Η εταιρεία υπόσχεται θα πάρει «όλα τα δυνατά μέτρα» για να ελέγξει τη διαρροή και διαβεβαιώνει ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν οι εργαζόμενοι.
Πρόκειται για «το χειρότερο ατύχημα για την Total στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η διαρροή στην εξέδρα Elgin, περίπου 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκωτίας, άρχισε την Κυριακή.
Αρχικά διέφυγε υγρό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη θάλασσα ένα λεπτό στρώμα υδρογονανθράκων έκτασης περίπου 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, πρόκειται για συμπυκνωμένο αέριο που θα εξατμιστεί από την επιφάνεια του νερού. Ένα αεροσκάφος που μπορεί να ρίξει παράγοντες διασποράς στο στρώμα αυτό είναι έτοιμο να παρέμβει όμως πιθανότατα δεν θα χρειαστεί μια τέτοια παρέμβαση, πρόσθεσε.
Επιπλέον, λόγω της διαρροής στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα νέφος αερίου το οποίο είναι δυνητικά εκρηκτικό και τοξικό, εξήγησε ο Σάιμον Μπόξολ, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, μιλώντας στο BBC. Πρόσθεσε ακόμη ότι η διαρροή είναι εντοπισμένη, αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Total, 23 τόνοι αερίου είχαν διαρρεύσει μέσα σε 48 ώρες, μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Η Total απομάκρυνε από την εξέδρα τους 238 εργαζόμενους σε αυτήν και διέκοψε την ηλεκτροδότηση για να περιορίσει τον κίνδυνο έκρηξης. Από την πλευρά της, η εταιρεία Shell για λόγους ασφαλείας απομάκρυνε 85 υπαλλήλους της από δύο εγκαταστάσεις της που απέχουν μερικά χιλιόμετρα από την εξέδρα της γαλλικής εταιρείας.
Σχέδια αντιμετώπισης
Η Total έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και κάλεσε ειδικούς από τη Γαλλία για να περιορίσουν τη διαρροή. Ένας από τους εκπροσώπους της ωστόσο εκτίμησε ότι ενδέχεται να χρειαστούν έως και έξι μήνες μέχρι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.
Γύρω από την εξέδρα έχει δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας, σε πλάτος 2 μιλίων (3,7 χιλιόμετρα) ενώ έχουν απαγορευθεί επίσης οι πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Η εταιρεία διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαρροή.
Από την πλευρά του ο Τζέικ Μολόι, εκπρόσωπος του RMT, του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους του τομέα, υποστήριξε ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές εάν δεν σταματήσει σύντομα η διαρροή. Υποστήριξε ότι τα σκάφη που βρίσκονται στην περιοχή παρατήρησαν τη θάλασσα να βράζει κάτω από τις εγκαταστάσεις, κάτι που υποδηλώνει ότι αέριο υπό πίεση ανεβαίνει σταδιακά προς τα επάνω.
«Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση και πραγματικά βρισκόμαστε στο άγνωστο, όμως είναι κατεπείγουσα ανάγκη να βρούμε ένα τρόπο να σταματήσουμε τη διαρροή», κατέληξε.
Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Βόρεια Θάλασσα τα τελευταία χρόνια ήταν το 1988, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην εξέδρα Piper Alpha της Occidental Petroleum με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 167 άνθρωποι.